Основната позиция, която българските учени защитиха пред Европарламента в Страсбург,

...
Основната позиция, която българските учени защитиха пред Европарламента в Страсбург,
Коментари Харесай

Наши учени в Европарламента: РС Македония да не ни краде историята

Основната позиция, която българските учени опазиха пред Европарламента в Страсбург, е, че не са срещу македонската еднаквост, която България признава, а въпросът е да не се краде българската история. Това съобщи проф. Николай Овчаров пред Българска телеграфна агенция за визитата в Страсбург на група наши учени, които срещнаха във вторник евродепутатите с българските позиции по разногласието с районен съд Македония. В показания меморандум се споделя, че РСМ е построила предишното си " посредством кражба и подправяне на историята "
По думите му отзвукът е бил много добър. " Ние носехме над 200 книги на британски език, предопределени точно за това - за книгите, за езика в Северна Македония, за други нарушавания, издателство на Българска академия на науките, разграбиха се, може да се каже, тези книги. След това говорихме и пред съвещанието на групата на Европейските реформатори и консерватори, над 70 евродепутати бяха и чуха нашите причини ", означи проф. Овчаров. Темата е била дискутирана и с някои видни представители на Екологичен потенциал, измежду които ръководителят на ЕНП Манфред Вебер. " Въобще за един следобяд свършихме доста работа, дори по този начин се майтапим, че ние свършихме повече работа, в сравнение с нашите дипломати за много време ", добави проф. Овчаров. Той преглежда свършеното в Страсбург единствено като начало.
Проф. Ана Кочева е изтъкнала, че в РСМ би трябвало да се положат още по-големи, само че откровени старания за превъзмогване на езика на омразата. Тя, както и Овчаров, се стопираха върху фалшификацията на документи, като самоличности на хора се сменят със задна дата. Проф. Пламен Павлов съобщи, че би трябвало да се чуе гласът на българската просвета в Европарламента. Доц. Спас Ташев от Българска академия на науките изнесе фрапиращи данни за случаи на тъпчене на човешките права, " не преди 100 години, а в този момент, точно през последните месеци ", сподели проф. Овчаров. Става дума " за случаи, в които са преследвани хората в Северна Македония единствено тъй като са българи ".
Историците посочили и статистики за Македония преди 1944 година, като тогава българското население било преобладаващо, а след 1944 година българите почнали да " изчезват ".
Междувременно съдът в Битоля дефинира 8 дни арест за Ламбе Алабаковски, запалил входната врата на Културния център " Иван Михайлов " в града на 4 юни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР