Основната опозиционна партия в Чехия изглежда, че води в произведения

...
Основната опозиционна партия в Чехия изглежда, че води в произведения
Коментари Харесай

Партията на експремиера Бабиш води в частичните избори за чешкия Сенат

Основната опозиционна партия в Чехия наподобява, че води в творби в събота първи кръг на изборите за една трета от горната камара на Народното събрание - Сената, заяви АП, представена от Българска телеграфна агенция.

При преброени гласове в над 95 % от изборните секции центристкото придвижване " Действие на недоволните жители " (АНО) на някогашния министър председател Андрей Бабиш има най-вече претенденти - 17, които отиват на втори тур идната седмица.

Чешката статистическа работа разгласи, че двама претенденти са достигнали прага от 50 % от гласовете и печелят още на първия тур. Още 25 места ще бъдат разпределени на втория тур всред претендентите, класирали се на първите две места на първия.

Сред спечелилите на първия тур има един претендент на АНО и един на християндемократите, които са част от ръководещата петпартийна коалиция. В момента тя има безусловно болшинство в Сената, който се състои от 81 членове.

Долната камара на Народното събрание има решаващата дума в законодателния развой, само че Сенатът играе значима роля при приемането на промени в конституцията и при определянето на съдии в конституционния съд.

На извършените редом локални избори множеството места се печелят от разнообразни самостоятелни претенденти и групи, което е традиция в Чехия. Изглежда, че АНО печели в множеството районни центрове, само че не и в Прага.

По обявата работи: Георги Николов
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР