Основна цел на България остава премахването и на сухопътния граничен

...
Основна цел на България остава премахването и на сухопътния граничен
Коментари Харесай

Желязков: Основна цел на България остава премахването и на сухопътния граничен контрол в Шенгенското пространство

Основна цел на България остава премахването и на сухопътния граничен надзор в границите на Шенгенското пространство допустимо най-скоро в границите на актуалната година. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков на среща с ръководителя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка. Росен Желязков е на посещаване във Виена за присъединяване в Деветата конференция на ръководители на парламенти в границите на Стратегията на Европейски Съюз за района на река Дунав (EUSDR).

Председателят на Народното събрание означи, че през миналата година е направена значима стъпка по пътя към присъединението на България към Шенгенското пространство. Убедени сме, че премахването на сухопътния граничен надзор за нас ще укрепи вътрешния пазар и конкурентоспособност на Европейски Съюз и ще докара до усилване на сигурността в Европейски Съюз, изключително в подтекста на общите закани, пред които всички сме изправени, добави той. По думите му това ще даде и още по-голям подтик на икономическите връзки сред двете страни. Недвусмислена е и позицията на австрийския бизнес в интерес на пълноценното ни участие, акцентира ръководителят на Народното събрание.

Росен Желязков съобщи, че страната ни е подхванала решителни ограничения за усилване на контрола по външните граници на Европейски Съюз, попречване на вторични придвижвания и битка с трафика на мигранти. От началото на 2024 година Агенция „ Митници " прави засилени инспекции на всички митнически и гранични пунктове, както и на територията на цялата страна, на артикули и товари, които пътуват от и до Австрия, акцентира той и добави, че това е в осъществяване на уговорката за засилен надзор по сухопътните граници, стихотворец от България и Румъния към Австрия в подписания анекс към решението за присъединение на двете страни към Шенген.

Председателят на Народното събрание благодари за поддръжката на Австрия за присъединение на България към Еврозоната и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Той означи, че страната е значим политически и стопански сътрудник на България и ние развиваме натоварен разговор и интензивно съдействие. През 2024 година се навършват 145 години от установяването на дипломатически връзки сред двете страни, добави той.

Активизирането на политическия разговор сред парламентите на България и Австрия на равнище ръководители на парламенти, парламентарни комисии и Групи за другарство както по двустранна линия, по този начин и в границите на интернационалните конгреси способства за по-доброто схващане на националните позиции и отбрана на сходните ползи на двете страни, уточни ръководителят на Народното събрание.

Австрия е измежду водещите задгранични вложители у нас, напомни Росен Желязков. Приветстваме интереса на австрийския бизнес да уголемява наличието си в България в области като нови технологии и нововъведения, подкрепяйки в същото време развиването на индустриални паркове и съвременни индустриални зони, добави той. Заинтересовани сме от продан на опит в области като възобновимата сила, енергийната успеваемост, цифровизацията, новите енергийни технологии, водорода, електронната подвижност, както и ръководството и оползотворяването на отпадъците, развиването на кръговата стопанска система, означи ръководителят на Народното събрание.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР