Основна сграда на Стопанска академия Димитър А. Ценов в Свищов

...
Основна сграда на Стопанска академия Димитър А. Ценов в Свищов
Коментари Харесай

Сградата на Стопанската академия в Свищов се руши

Основна постройка на Стопанска академия " Димитър А. Ценов " в Свищов пропада. Причината е придвижване на земните пластове. Сградата към този момент е със запечатани аудитории и кабинети, защото се нуждае от незабавен ремонт и подсилване. За задачата са нужни към 2 милиона лв..

Академията няма налични нужните средства и е принудена да търси помощ от страната. Корпусът е строен преди близо 40 години, само че основите му са върху льосови плочи, което води до придвижване на земните пластове. По фасадата на постройката зеят големи пукнатини. Подобна панорама може да се види в някои от аудиториите и кабинетите в академията.

Екип на УАСГ към този момент е направил проучване и е излязъл със мнение.

" Имаме от няколко години проблем и то с главната ни образователна постройка, това е факултетският корпус - една част от нея, а точно северната част. Проблемът се задълбочава, и още през 2019 година поканихме екип от Университета по архитектура, строителство, и геодезия, които направиха проучване и груба оценка. Ремонтът излиза към милион и двеста, които в днешно време могат да стигнат и до два милиона. Тази седмица ще пристигна екип от Минно-геоложкия университет. Смятаме, че казусът е почвата под постройката, - свлачище и подпочвени води, по този начин, че те ще обследват и почвата. Аз предизвиках среща с министъра на образованието и науката учен Денков, той прояви схващане и пое ангажимент Министерството да финансира ремонт откакто изпратим писмо с техническата документи ", заяви ректорът на Стопанска академия проф. Марияна Божинова.

За решаването на казуса ще се търси финансова поддръжка от Министерството на образованието и науката (МОН).
 МОН опровергава слуховете за обединявания и съкращения на вузовете у нас
МОН опровергава слуховете за обединявания и съкращения на вузовете у нас

Официалната позиция на МОН се чака да бъде показана пред Съвета на ректорите на 22 февруари тази година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР