Основен проблем в педиатрията, както и във всички специалности, е

...
Основен проблем в педиатрията, както и във всички специалности, е
Коментари Харесай

Проф. Пилософ: Продължаващото медицинско обучение в България трябва да е задължително



Основен проблем в педиатрията, както и във всички специалности, е квалификацията. България е единствената европейска страна, в която продължаващото здравно образование не е наложително. Това разяснява в Русе ръководителят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ.

Бившият началник на НЗОК и проф. Пенка Переновска, която е народен съветник по педиатрия, участваха в научно-практичната конференция "Горещи точки в педиатрията ". Форумът се провежда за 13-и път от УМБАЛ-Русе.

Проф. Пилософ изясни, че в случай че продължаващото здравно образование стане наложително, би трябвало да се уточнят и няколко въпроса - какъв брой дни в годината лекарят ще има право да употребява за образование и кой ще заплаща тези дни. Трябва да има и ясни модули, по които да се организира продължаващата подготовка.

Проф. Пилософ сподели още, че неналичието на Национална педиатрична болница също е проблем за България.

Проф. Переновска разяснява, че рецесия за педиатри има в целия свят. "Нашите педиатри ги канят на всички места - и в Дубай, и в Англия, и в Германия, даже и без да знаят езика ", съобщи тя.

По думите й у нас към този момент е направена първата стъпка, откакто е била призната нова разпоредба, обвързвана със специализация въз основа на трудов контракт, осигуряващ положително възнаграждение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР