Основен победител на престоящите избори за Европейски парламент най-вероятно ще

...
Основен победител на престоящите избори за Европейски парламент най-вероятно ще
Коментари Харесай

Победител на евроизборите може да се окаже Путин

Основен победител на престоящите избори за Европейски парламент най-вероятно ще стане съветският президент Владимир Путин, счита коментаторът на английския в. Daily Telegraph Кон Коглин.
Според него едно от присъщите качества на водача на Русия е да дефинира опцията за изправяне против даже изглеждащи като непреодолими компликации. Оказал се в обстановка, при която Москва се счита за отхвърлена от интернационалната общественост поради отравянето с „ Новичок “ в Солсбъри, Путин прави оценка изборите за Европарламент като опция да възвърне позициите на Русия в Европа, написа Коглин.
Желанието на Кремъл да насочи европейската политика в по-благоприятна за своите ползи посока не е нещо ново. По-рано прозвучаха опасения за евентуална интервенция на Русия във Франция, в Италия, Австрия, Гърция, Холандия и Германия. Също по този начин останаха въпроси дали Москва се е месила в английския референдум за Brexit през 2016 година
Сега съгласно коментатора се появяват от ден на ден доказателства за добре координираните дейности на Москва за основаването на комплекс от съдружници в Източна и Централна Европа, чиято цел е внедряване на проруски блок в състава на идващия Европарламент.
Москва към този момент има положителни връзки с Унгария и България - две някогашни страни от социалистическия блок, които явно желаят да поддържат положителни връзки с Русия в ущърб на поддръжката за тях от Европейски Съюз. Унгария се съгласи да изгони единствено един съветски посланик след отравянето в Солсбъри, а България не изгони никого. Словакия, която неотдавна стана част от Европейски Съюз, също отхвърли да поддържа настояването на Брюксел за взаимност против Москва, написа Коглин.
Сега фокусът на Русия е върху Чехия, където Кремъл се пробва да задълбочи връзките си с президента Милош Земан и премиера Андрей Бабиш. Земан, който завоюва изборите за втори следващ път през януари 2018 година, е прочут с проруските изявления и евроскептицизма си, изключително във връзка с неотдавнашната рецесия с мигрантите.
Премиерът Бабиш, който е упрекнат в машинация, се смята за непосредствен сподвижник на Земан, който назовават най-влиятелният съдружник на Кремъл в Централна Европа поради неприкритата си поддръжка за съветската интервенция в Сирия и Източна Украйна.
Притесненията за връзките на Бабиш с Русия се появяват в края на 2018 година, когато синът му е забъркан в странна история, заявявайки, че по време на ваканцията си в Крим той е бил " похитен " от съветския бизнес сътрудник на татко му. Бабиш отхвърли изказванията му, като съобщи, че синът му е психологично болен. След тази история 6 чешки опозиционни партии желаеха Бабиш да подаде оставка, отбелязва наблюдаващият на Daily Telegraph.
Бабиш също трябваше да отхвърли обвиняванията, че е работил като осведомител за службата за държавна сигурност на Чехословакия, асистент на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) по време на Студената война. Обвиненията против него допускат, че той е запазил тесни връзки с Москва.
Разбира се, от позиция на Москва, прибавянето на Чешката република към състава на страните от Европейски Съюз и политическите партии, подкрепящи Русия, ще ѝ разреши да ускори напъните си за опълчване на Европейски Съюз, който се пробва да се опълчи на Русия с обединен фронт, написа създателят.
На Кремъл очевидно се хареса, когато на неотдавнашния протест в Прага, който събра водачите на популистките партии в Европа, ръководителят на френската партия Национално обединяване Марин льо Пен прикани за промяна на европейската конструкция.
Съюзът на популистките партии, в това число италианската Лига и австрийската Партия на свободата (всички те са упрекнати във връзки с Москва), се надява на идните избори да получи нужния брой места в Европейския парламент, с цел да образува най-голямата коалиция. Перспективата за битка с алианса на страните от Европейски Съюз и политическите партии с проруски дневен ред е извънредно притеснителна за водачите на западните разследващи служби. Те се притесняват, че сходни съюзи могат да навредят на такива значими организации като НАТО и да повлияят на процеса на шерване на секрети данни сред западните съдружници, акцентира Коглин.
Това мнение се споделя от някогашния общоприет секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който съобщи, че Русия безспорно ще бъде измежду тези, които ще окажат най-пагубен резултат върху идните избори в Европейски Съюз. Има образци за това по какъв начин проруските членове на Европейски Съюз се пробваха да повлияят на режима на европейските наказания против Русия, натрапен поради анексирането на Крим през 2014 година Унгарският министър председател Виктор Орбан сподели, че поради тях Европа прави неприятна услуга за себе си, написа коментаторът.
И в случай че подлите опити на Русия да повлияе на изборите в Европейски Съюз завършат с триумф, а всичко сочи към това, натискът върху Брюксел да смекчи позицията си в връзките с Русия ще се усили, обобщава създателят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР