Основателят на руската наемническа групировка Вагнер Евгений Пригожин вече е

...
Основателят на руската наемническа групировка Вагнер Евгений Пригожин вече е
Коментари Харесай

Лукашенко: Пригожин вече е в Беларус, ситуацията с него беше изпусната

Основателят на съветската наемническа формация " Вагнер " Евгений Пригожин към този момент е в Беларус, сподели президентът Александър Лукашенко във вторник, представен от беларуската държавна осведомителна организация " Белта " и Ройтерс.

Съгласно съглашение, реализирано с посредничеството на Лукашенко в събота, което постави завършек на протеста на бойците на " Вагнер ", Пригожин трябваше да се реалокира в Беларус, до момента в който хората му получиха избор дали да се причислят към него, или да бъдат интегрирани в постоянните въоръжени сили на Русия.

Лукашенко съобщи, че неговият министър на защитата Виктор Хренников му е споделил, че няма нищо срещу да има част като " Вагнер " в беларуската войска, и по тази причина той го е инструктирал да договаря с Пригожин по въпроса.

Местоположението на Пригожин беше незнайно от събота, когато той с частите си се изтегли от Ростов на Дон, откакто " походът на справедливостта ", подхванат от " Вагнер ", беше ненадейно спрян на към 200 км от Москва.

В понеделник Пригожин разгласява аудиосъобщение на " Телеграм " канала си, в което изяснява, че задачата на похода не е била да бъде свалена властта в Кремъл, а да се означи недоволството от метода, по който се водят военните дейности в Украйна. В това известие Пригожин не даде информация къде се намира и дали ще одобри изискването да се отдръпна в Беларус.

 

Ситуацията с създателя на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин е " изпусната ", сподели беларуският президент Александър Лукашенко в първите си мнения след протеста в Русия в края на предходната седмица, който спря след негово ходатайство. " Мислехме, че ще се позволи, а не се позволи. "

" Сблъскаха се двама души, воювали на фронта. В това няма герои ", сподели Лукашенко на военна гала, цитират го организация БелТА и обвързваният с властта канал в " Телеграм " " Пул Первого ".

Лукашенко изясни и че по време на метежа наредил привеждане на армията на Беларус в цялостна подготвеност. " Когато станаха събитията в Русия, дадох всички нареждания по привеждането на армията в цялостна бойна подготвеност ", сподели Лукашенко. " Дори в тези сополиви канали в " Телеграм " никой не мърмореше, че е срещу. " По думите му армията половин ден дружно с " милицията, спецподразделенията " била в подготвеност.

Беларуският президент разяснява тематиката след водача на опозицията в заточение Святлана Цихановска. Тя предизвести в хода на метежа, че Путин пробва да " вкара беларуските военни във собствен личен вътрешен спор ", и прикани да се затвори границата с Русия.

Базираното в Рига издание " Медуза " писа по време на метежа, че договарянията с Пригожин почнали още на 23 юни (часове след началото на събитията) и разчитали обстановката да се позволи по " повече или по-малко кротичък път ", само че " неразбираеми и странни " претенции като оставката на министъра на защитата Сергей Шойгу, попречили на разговора.

Вечерта на идващия ден, в събота, бе и диалогът с Лукашенко, след който бе оповестено, че Пригожин завършва протеста и отива в Беларус; нощес съветският президент Владимир Путин сподели, че там могат да отидат и бойците му. Някои наблюдаващи споделят, че Лукашенко бил медиатор поради отхвърли на Путин да поддържа връзка с него директно в хода на договарянията.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР