Основателят на компанията за енергийни напитки Red Bull - австрийският

...
Основателят на компанията за енергийни напитки Red Bull - австрийският
Коментари Харесай

Дитрих Матешиц - основателят на Red Bull, който почина като най-богатия австриец

Основателят на компанията за енергийни питиета Red Bull - австрийският милиардер Дитрих Матешиц, умря на 78-годишна възраст. Той е считан за най-богатия австриец, оповестяват международните организации. Бизнесменът получи международна популярност и поради великодушните си спонсорски действия в поддръжка на спорта.

От паста за зъби до Red Bull империя

Матешиц е лицето на австрийско-тайландския конгломерат, продал по негови данни близо 10 милиарда кенчета от кофеиново-тауриновата напитка в 172 страни през 2021 година, написа AP.

Австрийският предприемач освен персонално способства за това енергийната напитка да стане супер известна по целия свят, само че също по този начин построява спортна, медийна, имотна и гастрономическа империя към марката.

Преди повече от 30 години Матешиц се пробва да пусне на пазара паста за зъби в Тайланд. По време на пътуването си в екзотичната страна той открива напитка, наречена Krating Daeng, която разрешава да се бори с умората.

Австриецът се свързва с производителя на тази напитка и прави нейна версия за Европа. Така, през 1987 година, се появява Red Bull, която през днешния ден е международен водач на пазара на енергийни питиета.
 Защо правоприемник на империята Red Bull може да отиде в пандиза?
Защо правоприемник на империята Red Bull може да отиде в пандиза?

Срещу него има подвигнати тежки обвинявания

С възходящия триумф на марката, предприемачът усилва доста вложенията си в спорта. Матешиц беше притежател на отбора от Формула 1 Red Bull, а също по този начин на футболни и хокейни тимове. Освен това имаше контракти със стотици спортисти от разнообразни спортове, които популяризираха енергийната напитка.

" Задачата и отговорността на всички нас е да продължим делото на неговия живот в неговия дух ", се споделя в формалното известие на Red Bull във връзка кончината на Матешиц, което в началото беше изпратено до неговите чиновници.

Личното положение на австрийския предприемач се прави оценка на $25 милиарда.

Навлизането във Формула 1

След като в началото взе участие във Формула 1 със Sauber през 90-те и началото на 2000 година, Матешиц купува тима на " Jaguar " в края на 2004-а и го ребрандира като пълновръстен тим на Red Bull за сезон 2005.

После закупува тима на Minardi, преименува го на Toro Rosso за 2006 година и употребява тима за образование на обещаващи водачи за тима на Red Bull, напомнят от Формула 1 на формалния си уебсайт.

След интервал на спад при навлизането на така наречен " турбохибридна " епоха във Формула 1, обединяването с " Honda " води до нов надвит интервал. Техният финален звезден водач Макс Верстапен завоюва купите при водачите през 2021 и 2022 година, а през 2022-а ще последва и тази при конструкторите.

Към днешна дата Red Bull имат 89 победи в надпревари, шест трофеи при водачите и четири при конструкторите във Формула 1.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР