Основателят на френската политическа партия „Национален фронт” Жан-Мари льо Пен

...
Основателят на френската политическа партия „Национален фронт” Жан-Мари льо Пен
Коментари Харесай

Изключиха Жан-Мари льо Пен от партията, която основа

Основателят на френската политическа партия „ Национален фронт” Жан-Мари льо Пен е дефинитивно изключен от нея, заяви БГНЕС. Той обаче резервира формалния статут на почетен ръководител, реши Апелативният съд във Версай.
Съдебното решение гласи, че изключването на Льо Пен от редиците на „ Националния фронт” не визира статута му на почетен ръководител на партията.
Второинстанционният съд удостовери правосъдно решение от 2016 на съд в град Нантер, където е щаб квартирата на „ Националния фронт” и отхвърли жалбата на 88-годишния политик за цялостно възобновяване на участието му в учредената от него партия през 1972.
Льо Пен беше закрепостен ръководител на партията си до 2011, когато след вътрешнопартийно гласоподаване ръководител на стана щерка му Марин льо Пен.
През май 2016 на изключително съвещание на изпълнителното бюро на „ Националния фронт” беше решено участието на Льо Пен да бъде краткотрайно прекъснато. Причината - негови двусмислени изявления в редица френски медии. Той направи оценка на събития от френската история от интервала на Втората международна война. Льо Пен съобщи, че не счита ролята на маршал Петен, който е бил отпред на колаборационисткото държавно управление, за отрицателна, а него – за изменник.
Това докара и до раздор с щерка му Марин, която настоя за цялостното му премахване от партийна активност.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР