Основателят на Facebook Марк Зукърбърг обяви, че ще закупи стотици

...
Основателят на Facebook Марк Зукърбърг обяви, че ще закупи стотици
Коментари Харесай

Компютърен учен е ужасен от плана на Зукърбърг: Мисълта за пускането на AGI с отворен код е наистина много страшна

Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг разгласи, че ще закупи стотици хиляди скъпи чипове, за основаване на " изкуствен интелект с човешки благоприятни условия ".

Meta възнамерява да придобие 350 000 графични чипа H100 на Nvidia, които костват приблизително към $30 000 за брой и се смятат за златен стандарт за зареждане на AI модели. Зукърбърг сподели, че желае да построи повсеместен изкуствен интелект с отворен код. С този термин се назовава AI, който е подравнен или надминал човешките качества.

Въпреки че към момента има открит спор за това дали AGI въобще е допустима технология, самата вероятност е задоволителна, с цел да накара някои откриватели да се притеснят съществено.

" Мисълта за стартирането на AGI с отворен код, преди да сме създали по какъв начин да контролираме тези доста мощни AI системи, е в действителност доста страшна ", сподели пред " Гардиън " Дейм Уенди Хол, компютърен академик в Университета на Саутхемптън в Англия и член на  Консултативен съвет за AI към Организация на обединените нации. " В неверни ръце технология като тази може да аргументи огромна щета. Толкова е безконтролно една компания да я предлага. "

Създаването на AGI евентуално е все " доста години напред в бъдещето ", добави Хол, което дава на обществото време да вкара регулаторна рамка в ред. Въпреки това, " въпрос на социална сигурност е да продължим тази работа с известна неотложност ", сподели тя.

" Има доста съществени причини по отношение на достолепията на актуалните AI модели с отворен код. Прилагането им в областта на AGI може да бъде най-хубавото или най-лошото нещо, което се е случвало ", сподели Андрю Рогойски от Университета на Съри.

Meta, несъмнено, надалеч не е единствената компания, която се пробва да построи AGI. Но измежду своите съперници като OpenAI и Гугъл DeepMind, наподобява е единственият, който желае системата да бъде с отворен код, написа dir.bg.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР