Основателят на българския стартъп SWIPE Михаил Димитров разказва пред bTV

...
Основателят на българския стартъп SWIPE Михаил Димитров разказва пред bTV
Коментари Харесай

Държим близо 1 млрд. лв. в шкафовете си

Основателят на българския стартъп SWIPE Михаил Димитров споделя пред bTV за нов аспект за какво и по какъв начин губим пари.

Близо 5 милиона българи използват , а съгласно изследване на компанията, с която ви срещаме през днешния ден, 50% от тези хора пазят остаряло устройство в дома си. Можете ли да си визиите? Това значи 1 милиарда лева, които са заровени някъде надълбоко в прашните ъгълчета на шкафовете ни.
Нямаше по какъв начин да останем безразлични към тази тъжна и ограбваща джоба ни статистика и бързо се озоваваме пред вратата на офиса на българския стартъп SWIPE.
Според създателят на компанията тази цифра е напълно естествена, тъй като в България няма стратегия за назад изкупуване на  и потребителите не знаят какво да вършат с устройствата, които към този момент не употребяват. Точно по тази причина неговата компания е основана към концепцията да открие тези неизползвани устройства, да ги реновира и по законите на кръговата стопанска система да ги върне назад на пазара.

Какво вършат фирмите със старите си телефони

Този проблем е извънредно наболял и от  гледна точка на фирмите у нас. Представете си, щом един консуматор има по няколко телефона в шкафа и сменя устройството си един път на 2 години, какво се случва със служебните телефони…  В България има 13 млн. дейни смарт телефона, от които 50% са служебни. И тези хиляди остават заровени в прашни кашони по мазетата на компаниите или непосредствено отиват в кофата.
„ Нашият опит демонстрира, че компании с към 50 чиновници, имат стотици бройки телефони, насъбрани през годините. Ние оценяваме тези устройства, изкупуваме ги, реновираме ги и им даваме нов живот. ESG самодейностите са извънредно значими за бизнесите и това е един метод да понижат въглеродния отпечатък, който оставят “, коментира той. Снимка: iStock
Има няколко метода тези скрити телефони да стигнат до компанията на Михаил. Част от хората изпращат старите си телефони с пощальон и в границите на 24 часа получават сумата за своя остарял телефон, а другият канал е много по-проактивен и е обвързван с откриването на тези компании, които желаят да рециклират служебните устройства.
Колко телефона се изхвърлят годишно
„ Близо 5 милиарда телефона са били изхвърлени единствено предходната година в целия свят, а 80% от замърсяването на околната среда от смарт телефони се прави в процеса на производството им. Ако ние успеем да удължим живота на тези устройства, способстваме удобно за околната среда “, споделя Михаил Димитров.
Снимка: iStock
Какви телефони продават българите

С времето и работата Михаил схваща, че част от потребителите всекидневно се пробват да му продадат телефони, които се водят в т.нар. „ черни описи “, тоест крадени, заключени, закупени на погашение без да се продължат, с конфигурирани приложения за разкриване на устройствата, които не са били изтрити и други
„ Тези устройства са 30% от всички, които се продават и когато потребителят купува електроника от различен краен консуматор, който няма нашата експертиза да го ревизира, действително играе безспорен хазарт, тъй като шансът устройството да е в „ черните описи “ или да е имитация е 1 към 3.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР