Основателите на крипто фирма Tornado Cash са обвинени в предполагаемо пране на пари за севернокорейски хакери

...
Двама съоснователи на гиганта за криптовалута Tornado Cash, единият от
Коментари Харесай

Двама съоснователи на гиганта за криптовалута Tornado Cash, единият от които е руски гражданин, а другият е изпълнителен директор в щата Вашингтон, са обвинени в управление на крипто схема, за която се твърди, че е изпрала стотици милиони долари за севернокорейски хакери,< /strong> според федерално обвинение, разпечатано в сряда в Южния окръжен съд на Ню Йорк.

Роман Семенов, руският гражданин, и Роман Сторм бяха обвинени в пране и нарушаване на санкции чрез Tornado Cash, крипто „миксер“, за който се твърди, че е изпрал повече от 1 милиард долара, включително стотици милиони, отишли ​​в Lazarus Group, севернокорейска организация за киберпрестъпления , твърди обвинението.

Миксерът за криптовалута или тумблер е услуга, която помага за защита на поверителността на потребителите чрез смесване на произхода на транзакция, преди да бъде предадена на получател.

„Докато публично твърдяха, че предлагат технически сложна услуга за поверителност, Storm и Semenov всъщност знаеха, че помагат на хакери и измамници да прикрият плодовете на престъпленията си“, каза американският прокурор Дамян Уилямс в изявление.

Семенов все още е на свобода, а Сторм е бил арестуван във Вашингтон, според изявлението на американската прокуратура.

Министерството на финансите също лично санкционира Семенов в сряда в координация с DOJ. Третият съосновател на Tornado Cash, който не беше назован в обвинителния акт, беше арестуван по обвинения в пране на пари в Холандия миналата година, съобщи Министерството на финансите.

„Изключително сме разочаровани, че прокурорите избраха да повдигнат обвинения срещу г-н Сторм, защото той помогна за разработването на софтуер и го направиха въз основа на нова правна теория с опасни последици за всички разработчици на софтуер“, каза адвокатът на Сторм, Брайън Клайн, в изявление.

"Г-н. Сторм сътрудничи на разследването на прокуратурата от миналата година и оспорва, че е участвал в каквото и да е престъпно поведение“, каза Клайн.

Tornado Cash е един от най-известните миксери и той, заедно с голяма част от крипто индустрията, беше под нарастващо регулаторно наблюдение. Министерството на финансите на САЩ каза, че крипто миксерите обикновено се използват за пране на откраднати средства.

Основателите на Tornado Cash направиха милиони, рекламирайки услугите си за осигуряване на непроследими финансови транзакции, каза прокуратурата, но те „избраха да не прилагат програми за опознаване на клиента или против пране на пари, както се изисква от закона“ въпреки оплакванията на клиентите .

Lazarus Group, севернокорейската организация, се твърди, че е използвала Tornado Cash през април и май 2022 г., каза американската прокуратура, в нарушение на санкциите на САЩ. Сторм и Семенов продължиха да улесняват транзакциите, нарушаващи санкциите, се твърди в обвинението.

И двамата са обвинени по едно обвинение в заговор за извършване на пране на пари и по едно обвинение за заговор за нарушаване на Закона за международните икономически правомощия при извънредни ситуации. Всяко обвинение предвижда максимална присъда от 20 години затвор. Обвинение в заговор за управление на нелицензиран бизнес за прехвърляне на пари има максимална присъда от пет години.

Министерството на финансите на САЩ санкционира Tornado Cash миналата година, твърдейки, че е изпрало криптовалута на стойност над 7 милиарда долара от 2019 г. насам. Санкцията забранява на американците или тези под юрисдикцията на САЩ да използват миксера.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР