Осмото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри се провежда под

...
Осмото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри се провежда под
Коментари Харесай

Днес Супергерои на Паоло Дженовезе дава старт на Синелибри Габрово 2022

Осмото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри се организира под мотото „ Преоткритото време “ по случай 100-годишнината от гибелта на Марсел Пруст, една от иконите на литературния модернизъм. Очаква ни възхитителна кино-литературна стратегия, окуражена не просто да ни изтръгне за малко от грижите на деня, а да ни помогне да преоткрием себе си и света. Майсторските литературни акомодации за огромен екран, селектирани за тазгодишното издание на фестивала, ще бъдат показани у нас незабавно след бурните аплодисменти и оценки, с които се снабдиха на най-престижните международни кинофоруми.

Синелибри Габрово стартира днесв 17:00 ч.с кино лентата „ Супергерои “ наПаоло Дженовезе,адаптация на личния му разказ, публикуван у нас от „ Колибри “. Става дума за трагикомична дисекция на една двойка, пресъздадена от магнетичния тандем Алесандро Борги и Жасмин Тринка. Творба, която ни кара да си зададем елементарен, само че неминуем въпрос: належащо ли е да притежаваш суперсили, с цел да създадеш семейство, което да устои на времето?

От 19:10 ще бъде прожектирана най-новата кинотворба на неуморния Луи Гарел – ексцентричната комедия „ Невинният “, неслучайно номинирана за премията на публиката от кинофестивала в Сан Себастиан! В програмата влиза и стилната драма „ Колибрито “ на режисьорката Франческа Аркибуджи по едноименния разказ на Сандро Веронези, събрал възторжени мнения и от рецензията, и от необятната аудитория. Не са за изпускане духовитата сантиментална комедия „ За цялостен живот “ и хипнотичната, великолепно снимана драма „ Носталгия “ на режисьора Марио Мартоне, номинирана за „ Златна палма “ и спечелила четири награди на италианските киножурналисти: за постановка, сюжет, най-хубав артист в основна роля (Пиерфранческо Фавино) и най-хубав артист в поддържаща роля. „ Носталгия “ е тазгодишното предложение на Италия за премията „ Оскар “. Ценителите на безкомпромисните типичен мистерии би трябвало да включат в програмата си „ Мегре и мъртвото момиче “ на реж. Патрис Льоконт, дълго чакана акомодация по романа на Жорж Сименон с Жерар Депардийо в основната роля. Не са подценени и най-малките – на 22 октомври, неделя, от 11:30 ч. ще бъде излъчен настоящият анимационен филм по популярната книжна поредност на Рьоне Госини и Жан-Жак Семпе за дребния палавник Никола:„ Малкият Никола: Какво чакаме, с цел да бъдем щастливи? ". Освен че беше номиниран за „ Златна камера “ от кинофестивала в Кан, филмът завоюва премия „ Кристал “ за най-хубав филм от Международния фестивал на анимационния филм в Анеси. На 23 октомври жителите и гостите на Габрово ще се насладят на сърцераздирателната мелодрама „ В очакване на Боджангълс ", акомодация на едноименния разказ на Оливие Бурдо, с присъединяване на очарователната белгийска актриса Виржини Ефира и звездата на френското кино Ромен Дюри. Всичкипрожекциив Габрово ще се състоят в зала „ Възраждане “.

И тази година Синелибри ще се организира в два формата –на живо и онлайн. Дигиталното издание подсигурява опция оптимално необятен кръг от фенове, в това число от по-уязвимите групи, да се насладят на превъзходни литературни акомодации, дело на забележителни кинотворци. Тридесет и пет кино лентата от програмата на фестивала ще са налични на платформатаneterra.tv/plusв интервала 8-30 октомври,в това число ирландското предложение за „ Оскар “ - „ Мълчаливото момиче “ на реж. Колъм Барейд, изтънчената биографична драма „ Пактът “ на реж. Биле Аугуст, амбициозната копродукция „ Осемте планини “, въздействащата акомодация по романа „ Лимонов сладкиш с маково семе “, загадъчната история „ Дневникът на подправките “, проникновената френско-белгийска драма „ Сбогом, господин Хафман “, документалните филми за Милан Кундера и Сол Белоу и други

Синелибри Габрово 2022 се осъществя с поддръжката на Община Габрово, Столична стратегия „ Култура ”, Национален кино център.

Официална уебстраница на фестивала:www.cinelibri.com
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР