Осмото издание на международния фестивал за дигитални изкуства ДА фест ...

Осмото издание на международния фестивал за дигитални изкуства ДА фест

Предстои осмото издание на ДА фест

Осмото списание на интернационалния фестивал за цифрови изкуства " ДА фест " ще се състои от 26 до 30 октомври в София. Фестивалът се провежда от Националната художествена академия и фондация " Да лаб ". Куратори са Венелин Шурелов и Галина Димитрова-Димова. Фестивалната стратегия събира дружно изтъкнати създатели от интернационалната художествена сцена и млади създатели. Много от задграничните участници идват за първи път в България, което дава неповторим късмет на публиката да се срещне от близко с тяхното изкуство.

Събитията в " ДА фест 8 " включват изложения, аудио-образни, театрални и танцови пърформанси, видеоарт прожекции, лекции и презентации, креативен работилници, концерти, които показват разнообразните проучвания и художествени практики в полето на цифровите изкуства.

Селекцията на " ДА фест 8 " включва над 30 създатели от разнообразни страни и дисциплини, измежду които Морис Бенаюн (Франция/Хонконг), Йохем Хендрикс (Германия), Андреас Мюлер-Поле (Германия), Дмитрий Морозов (Русия), Кен Риналдо (САЩ), Ана Петрович (Хърватия), Карло Зани (Италия), Нико Ангиули (Италия), Клаус Обермайер (Австрия) и дуото Varvara & Mar (Естония). Сред българските участници в стратегията са младите актьори Аксиния Пейчева, Владислав Илиев (Phormatik), Марина Генова, Вероника Табакова и Яна Меламед, Ивелина Иванова и Мартин Луканов, чиито планове, показани във фестивала, бяха продуцирани по-рано тази година от фондация " ДА лаб " в границите на плана " Стойност/Ценност ".

Фестивалната стратегия ще разкрие разнообразни изгледи от богатия набор на този жанр изкуства-цифрово видео и снимка, интерактивeн пърформанс и апаратура, аудио-визуалeн пърформанс, виртуална действителност, стрийминг, триизмерно картографиране, мрежово изкуство, звуково изкуство, биотехнологии, роботика и генеративни системи и други интердисциплинарни форми.

Събитията от фестивалната стратегия още веднъж ще наситят софийската сцена, като обзет следните местоположения: галериите " Академия ", " ONE ", " Credo Bonum ", " Сердика " и галерийното пространство при Триъгълната кула на Сердика към РИМ-София, Френския институт, Гьоте институт, Чешкия център и други пространства за изкуства и просвета в столицата.

Осмото списание на " ДА фест " е част от Календарa на културни обстоятелства на Столичната община и се осъществя с поддръжката на Министерството на културата, Националната художествена академия, Европейската платформа за медийни изкуства (EMAP), съфинансирана от " Креативна Европа ", Френския институт, Чешкия център, " Kontrax " и други.

" ДА фест " е интернационален фестивал, който среща българската аудитория с новите артистични практики и значими достижения в областта на цифровите изкуства. Фестивалът стартира през 2009 година като самодейност на магистърската стратегия " Дигитални изкуства " на Националната художествена академия в София.

Благодарение на многогодишните старания и струпване " ДА фест " се утвърди като най-огромния и уникален фестивал за цифровите изкуства в България, които показват наклонности в най-динамично разрастващата се сфера на актуалните изкуства-цифровите.

Клаус Обермайер

Източник: duma.bg