Oсмият АСТ Фестивал за свободен театър ще се проведе от

...
Oсмият АСТ Фестивал за свободен театър ще се проведе от
Коментари Харесай

Осмият ACT Фестивал за свободен театър идва с мултижанрова българска селекция

Oсмият АСТ Фестивал за свободен спектакъл ще се организира от 19-ти до 25-ти октомври и още веднъж ще включва витрина на най-хубавото от актуалната българска самостоятелна сцена, интернационална селекция и богата паралелна стратегия със специфични събития, полемики, уъркшопи и посетители.
Предстоящото издание е под надпис POST-POST и се стреми да улови пулса на времето в мрежата от смисли – от „ постмодернизъм “ и „ постдраматично “, през „ постдигитално “, до постовете в обществените мрежи, оплитащи ни в безконечен поток от информация.
Затова и фокусът на българската селекция е опитът на ръба на познатите жанрове. Тя ще покаже осем ярки представителя на откривателския дух в театралното изкуство. От документалния спектакъл, през актуалния танц и пърформанс, до интерактивните формати, сетивната апаратура и психодрамата, всеки от спектаклите развива личен театрален език, с цел да комуникира своите послания.
Германската компания LIGNA и артистът Стефан Щерев дружно основават концепцията, режисурата и текста на обществения театър “Опиянение и яд. Изследвания върху властническия характер”. Международната продукция се концентрира върху аргументите за властническите и фашистките настроения в Европа и търси отговор на въпроса какво поражда, управлява и манипулира разнообразни публични групи.
Специално за АСТ Фестивал ще можем да преживеем инсталацията PURE на интернационално приетия танцьор и хореограф Християн Бакалов. Премествайки границите сред изпълнителското изкуство и образната апаратура, Бакалов развива редица способи за потапяне на публиката в поетично театрално пространство, като ги подтиква самостоятелно посредством разнообразни сетива.
Интерактивното театрално зрелище на Марий Росен “Щастливият Бекет” пък е вдъхновенo от структурата и образния свят в “О, щастливи дни” на Самюъл Бекет. Спектакълът обаче не следва истинската пиеса, а текстове авансово написани от присъстващите фенове. Така всяко настрана зрелище има собствен неповторим драматургичен език, само че структурата постоянно остава същата.

“Съвършено розово” е новият план на Ива Свещарова в региона на актуалния танц и пърформанс. Той насочва взор към тематиката за женското тяло и през призмата на стандарти, клишета и свръх-еротизирани облици отваря въпроси за удоволствието, желанието и еротичното обаяние.
Темата за тялото и взаимоотношенията му с душата е насочна точка и в театралната изповед “Интервюта с душата” на актрисата и психодрама терапевт Юлиана Сайска. В него тя професионално изследва възприятията на вътрешната сцена на индивида, включвайки текстове от „ За тялото и душата “ на Бонавентура, „ Изповеди “ на Св. Августин, „ Болестта на гибелта “ на Маргьорит Дюрас и „ Дух и Любов “ на Симон Вейл.
Невербален спектакъл и персонален план е и “Историята на вчерашния ден” на Галина Борисова, в който сред стени, пердета и тапети шестима актьори мечтаят в пространството с несигурни планове и краткотрайни решения. И се питат: какъв брой постоянно се усещаме самотни в наличието на близките?
Новата продукция на VOX POPULI, взаимно с Екологично съдружие „ За Земята” е документалният спектакъл-променада (разходка) „ Което остава”. В него публиката подхваща странствуване сред три знакови софийски улици, с цел да стане очевидец на обстановки от един успореден живот на града. Десетки изявленията и срещи със събирачите на боклук построяват спектакъла и прозрението, че тези, които постоянно подминаваме с незаинтересованост и подозрителност, в действителност са измежду най-важните мотори за непрекъснатото обновяване на София.
Осмата продукция, селектирана за присъединяване в осмото издание на ACT Фестивал за свободен спектакъл е премиерния спектакълът “Мовименто / Вариации” на Организация за модерно различно изкуство и просвета – 36 маймуни. В него петима създатели от България, Германия и Съединени американски щати разтоварват наелектризираната тематика за миграцията, като я прегледат като част от категорията „ движение” - на нашите тела, пари, души, фантазии, животните, планетата, интернет, постове и профили. Спектакълът ни изпраща на странствуване – от Саргасово море през Филаделфия, през нефтените рафинерии в Дакота, цифровите тела и актуалния танц – нагоре, нагоре към звездите.
Пълната информация за всички постановки е тук: http://actfest.org/act-festival-2018/selection-2018/
ACT Фестивал за свободен спектакъл във Фейсбук: https://facebook.com/ACTFESTIVALBG/
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР