Осмата годишна конференция за Иновации и добри практики в здравния

...
Осмата годишна конференция за Иновации и добри практики в здравния
Коментари Харесай

БЛС ще отнема права на лекари, издаващи фалшиви зелени сертификати дори и преди решение на съда

 Осмата годишна конференция за Иновации и положителни практики в здравния сектор  бе открита от министъра на опазването на здравето доктор. Той съобщи, че макар че здравната ни система е дебалансирана, медиците ни се оправят чудесно и по тази причина приказват числата.

" В най-тежката пандемична вълна сме, броят на инфектираните е с 30% по-висок, а коефициентът на смъртност в този момент е към 3.5%, като в предходните талази беше към 10%. Въпреки че Делта разновидността е по-опасен от предходните разновидности у нас по-ниският леталитет се дължи на напъните на нашите лекари. Това не е комплимент, не е одобрение, а потвърден факт. Вторият доста значим индикатор е, че относителният дял на хоспитализациите е по-нисък – 25% по-малко хоспитализации, което потвърждава триумфите на лекарите в доболничната помощ и общопрактикуващите лекари. Аплодисментите за болничната и доболничната помощ са изцяло заслужени “, посочи министър Кацаров.

По отношение на нововъведенията министърът посочи, че медицината е стопанската система на бъдещето. 21 век настъпи ясна смяна, тъй като човечество ще отделя от ден на ден внимание на своето здраве и ще осъзнае, че останалите потребности са вторични. Целта е да се усили продължителността и качеството на живота. Все повече средства ще се отделят в тази посока в идващите десетилетия и епохи, тъй като човечеството ще концентрира всичките си старания в тази посока. Ще станем очевидци на доста нововъведения в генетиката, телемедицината, биофармацията и други Вижте коронавирус пандемията и триумфите на медицината, когато са обединени всички старания на науката и стопанската система. Инвестирайте в нововъведения в медицината, това е бъдещето на стопанската система, прикани министърът и акцентира, че с цел да няма закъснение у нас би трябвало да създадем нужните промени, не със заповеди и наредби, а посредством политики за гарантиране на свободата на предприемачеството и построяването на правова страна.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев съобщи, че нововъведенията движат медицината напред и по тази причина всеки, който подхваща стъпки за нововъведения заслужава възторженостти. Според проектобюджета на НЗОК за 2022 политиките за преодоляването на пандемията ще продължат и ще бъдат застъпени цели за повишение на цените на избрани клинични пътеки вследствие на договарянията с Българския лекарски съюз.

Председателят на БЛС доктор Иван Маджаров съобщи, че обществото чака от БЛС отговор на тревожния въпрос за подправените документи и позицията на съсловието е, че при доказване на такава машинация и преди присъда от съда, правата на нарушителите ще бъдат отнети. " Това не е елементарна имитация, а акт, който лишава правото на живот. Такъв доктор не може да продължи да практикува специалността си “, безапелационен бе доктор Маджаров. По отношение на нововъведенията в медицината той посочи, че сме на прага на обединяването на всички постижения на науката посредством дигитализацията.

Маг.фарм. Димитър Маринов, основен секретар на Българския фармацевтичен съюз приветства събитието от името на съсловието на фармацевтите. Той акцентира, че е належащо възобновяване на разговора в бранша, с цел да бъде сполучлива всяка добра процедура и иновация, тъй като това е гарантът за схващане, приемане и въвеждане в практиката.

Изпълнителният шеф на Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични компании (ARPharM) Деян Денев акцентира, че главната иновация в пандемията – имунизациите – не откриха добра почва у нас, само че се позволи повишаване на скептицизма към тях. Според Денев ни чака още една вълна от недиагностицирани и усложнени пациенти, които са останали отвън фокуса на медицината заради пандемията и прикани за мощно ръководство и предвидлив бюджет за 2022 година. Необходимо е и новаторско решение за удължаването на протоколите на пациентите, акцентира Деян Денев.

Пациентските организации бяха показани от адв. Христина Николова от Сдружение за развиване на българското опазване на здравето, която съобщи, че главната аналогия на правото и опазването на здравето е, че те най-динамично се развиват в изискванията на пандемия и провокират заинтригуваните страни да построяват положителни практики. Адв. Николова посочи, че пандемията е катализаторът за качествени промени – да се понижи непотребното разкарване на пациентите за медикаменти, за създаване на модерни протоколи за лекуване на коронавирус и други болести. " Хроничните пациенти бяха подценени и лекуването им бе възпрепятствано, заради което чакаме взрив на тези проблеми в бъдещи, само че имам вяра, че пандемията ще докара до нови положителни практики “, акцентира адв. Николова.

В рамките на формалното разкриване бяха връчени и премиите на Четвъртия конкурс за нововъведения и положителни практики в здравния бранш на Капитал и биофармацевтичната компания АбВи, в който участваха 46 плана от цялата страна. Първа премия за медицина в състезанието завоюва Клиниката по онкологична хирургия, УМБАЛ " Д-р Георги Странски “– гр. Плевен с плана Вакуум - асистирана биопсия – новаторски метод за диагностика на болести на млечната жлеза. Втора премия бе присъдена на Центъра по молекулна медицина на МУ-София за плана Молекулярно–генетични проучвания при семеен рак на гърдата и яйчника в България. Д-р Кирил Николчев от АбВи връчи третата премия за медицина на доктор Радка Масларска от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда за плана Лечение на хемангиоми при новородени. Наградата за цифров план бе присъдена на Център Тацитус за Интерактивен метроном в интерес на децата с аутизъм, а отличеният пациентски план бе на Федерацията за приспособена физическа интензивност за Програмата ми за приспособена физическа интензивност на деца със специфични потребности, която донесе на България общо 32 медала от европейски надпревари по плуване, лека атлетика, волейбол и други

Конференцията продължава, като е отдадена на три съществени аспекта на нововъведенията в опазването на здравето, разграничени в три дискусионни панела – нововъведения в терапиите на обществено значими болести, новите здравни действителности и болнично опазване на здравето.

Нововъведенията в лекуването на социалнозначимите болести ще бъдат дискутирани задълбочено от доктор Красимира Чемишанска, изпълнителен шеф на Амджен България. Акад. Ваньо Митев, дбн, ръководител на Общото заседание на Медицинския университет - София, ще показа протокол за амбулаторно лекуване на COVID-19 в ракурса на ново социалнозначимо заболяване. Затлъстяването като настояща международна неинфекциозна пандемия е акцентът на проф. доктор Цветалина Танкова, дмн, шеф на Клиника по диабетология в УСБАЛЕ “Акад. Иван Пенчев ". Проф. доктор Елина Трендафилова, дм, шеф на Отделение за интензивно лекуване на сърдечно-съдови болести към Клиника по кардиология на МБАЛ “Национална кардиологична болница " ще насочи вниманието към новите хоризонти за пациентите със сърдечна непълнота и по какъв начин кардиологичната общественост трансформира парадигмата на стандартите за лекуване на сърдечната непълнота.  Владимир Томов, ръководител на Националния алианс на хората с редки заболявания ще показа настоящите проблеми в лекуването на редките заболявания, а Лука Чичов, Генерален Мениджър на IQVIA ще направи обстойна презентация за навлизането на профилирани лечения в страните от Централна и Източна на Европа и България и рисковете от тяхното закъснение. Специален акцент ще бъде и презентацията на носителя на първата премия в състезанието на “Капитал " и “АбВи " - “Иновации и положителни практики в здравния бранш ", а точно Вакуум - асистирана биопсия – новаторски метод за диагностика на болести на млечната жлеза на Клиника по онкологична хирургия на УМБАЛ " Д-р Георги Странски “.

Новите здравни действителности ще бъдат дискутирани от доктор Славейко Джамбазов, шеф на НТА, Илиана Паунова, изпълнителен шеф на Българската организация за верификация на медикаментите, СветлаКалъпова, ръководител на Българската асоциация на медицинските лаборанти, медицински шеф на medcare-bg.com, Евгения Александрова, Председател на Асоциацията на пациентите с онкологични болести, Аркади Шарков, икономист от ЕКИП и юрист Свилена Димитрова, ръководител на Българската болнична асоциация.

Инвестициите в болничното опазване на здравето са единственият поръчител за нововъведения, създаване и поддържане на положителни практики ще бъде акцентът от третия панел в конференцията, модериран от адв. Мария Шаркова – одобрен специалист по здравно право. Доц. доктор Ася Консулова, дм, медицински онколог в КОЦ – Бургас ще разяснява положителните медицински практики в болничната онкологична помощ, а доктор Иван Колчаков от УМБАЛ “Софиямед " ще направи обстойна презентация на COVID-предизвикателствата пред болничната система, която ще бъде допълнена от фокуса на общинското опазване на здравето и неговите опциите и подходи за превъзмогване на компликациите, провокирани от пандемията с преподавател доктор Антон Койчев, дмн, ръководител на Комисията по опазване на здравето и обществена политика в Столичния общински съвет. Обзорна презентация УМБАЛ “Александровска " - минало, настояще и бъдеще ще изнесе доктор Атанас Атанасов, изпълнителен шеф на най-старото лечебно заведение у нас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР