Ощетените на изпита по математика седмокласници сами са си виновни,

...
Ощетените на изпита по математика седмокласници сами са си виновни,
Коментари Харесай

Ощетените от квестори седмокласници сами си били виновни за по-ниските резултати

Ощетените на изпита по математика седмокласници сами са си отговорни, в случай че са получили по-малко точки. Такъв извод може да се направи от отговора на началника на Регионалното ръководство на образованието в София - град във връзка случая, при който квестори пропуснаха да дадат листове за белова на 12-те възпитаници явили се на изпит по математика в зала 2 на 148-о главно учебно заведение.
 Ощетените от квестори седмокласници остават с по-малко точки на изпита за гимназиите  МОН пред OFFNews: И да има нарушаване на квестори, няма да ощетим седмокласници в оценките  Квесторки ощетили 12 деца на изпита по математика след VII клас. МОН мълчи
За него писа OFFNews след сигнал от бабата на едно от пострадалите деца Александра Георгиева.

Липсата на листове за белова на втория модул (първият е тест, а вторият - задания с подусловия, които учениците би трябвало да решат) лишава учениците от опцията да изведат детайлно решенията си на дилемите, каквото е условието за модула. По-малкото точки, които биха получили, понижава и сбора от двата модула, на чиято база се прави класирането за гимназиите.

Обърнахме се към Министерството на образованието и получихме писменото му уверение, че няма да има ощетени деца. Оценките излязоха и стана ясно, че истината не е тъкмо такава. Дни по-късно до фамилията, подало сигнала до OFFNews, идва отговор от РУО-София, подписан от началничката му Ваня Кастрева.

В него написа, че учениците може и да не са получили листове за белова (драстично нарушение на разпоредбите за осъществяване на изпита - бел. а.), само че са получили такива за чернова - 3 броя. " 10 от учениците, в това число щерка Ви - написа Кастрева до бащата, подал сигнала - са върнали неизползвани листове ".



Всеки знае, че листовете за чернова не се ревизират. Това се набиваше и в нашите глави, до момента в който бяхме възпитаници, а през днешния ден - и на децата - с отвращение разяснява отговора Александра Георгиева пред OFFNews. Чернови не се гледат нито в учебно заведение, нито в университета и децата прелестно го знаят.

Това обаче не се загатва в отговора от Кастрева. Там се отбелязва, че " с оглед зародилата обстановка и за недопускане на ощетяване на учениците е взето решение... оценителите да преглеждат всички материали, в това число и черновите ". Може би от РУО са сметнали, че децата имат способността да провиждат в бъдещето, разбрали са, че и черновите им ще бъдат зачетени и са писали на тези листове. Уви, догатката няма по какъв начин да е правилно, а решението не дава отговор на въпроса може ли по този начин извършен изпит да бъде годен.

В края на писмото си Кастрева въпреки всичко желае триумф на момичето и загатва, че " следва завършване на процедурата за търсене на дисциплинарна отговорност на лицата, позволили нарушавания при провеждането на изпита ". OFFNews ще ревизира дали процедурата е завършила и навреме ще осведоми читателите си.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР