Още три големи имена от световния футбол решиха да подкрепят

...
Още три големи имена от световния футбол решиха да подкрепят
Коментари Харесай

Още футболни легенди се присъединиха към “Мача на Надеждата“ организиран от Стилиян Петров

Още три огромни имена от международния футбол взеха решение да поддържат " Мача на Надеждата ", проведен от рекордьора по срещи за националния тим Стилиян Петров на 6 септември от 17 часа на стадион " Васил Левски ". Към отбора на звездите се причисляват легендите на Челси, Пари Сен Жермен и Ливърпул Гари Кейхил, Максуел и Емил Хески.
Прочетете още
Гари Джеймс Кейхил е роден на 19 декември 1985 година в Дронфийлд, Англия. Започва да играе за локалния аматьорски АФК Дронфийлд, преди да бъде видян от Астън Вила. През 2004-а година е даден чартърен в Бърнли, където дебютира в мъжкия футбол. Следва още един наем в Шефилд Юнайтед. На 30 януари 2008-а Болтън заплаща за него 5 милиона лири. Записва 130 мача за този тим. През януари 2012-а Челси дава за бранителя 7 милиона лири. Още в първия си сезон печели Шампионската лига с лондончани, след което взема два трофея в Лига Европа, две шампионски трофеи в Премиершип и по веднъж победи за купата на Англия и Купата на Лигата. След като е освободен през 2019-а подписва за 2 сезона с Кристъл Палас. Завършва кариерата си Борнемът с промоция за Висшата лига за първи път в историята на клуба и се отхвърля на 16 ноември 2022 година

Кариерата му в националния тим е тясно обвързвана с България. Дебютът му за Англия е на 3 септември 2010 година против нас на " Уембли " при успеха на британците с 4:0 в евроквалификациите. Влиза в 57-ата минута на мястото на Майкъл Доусън. Първият му гол пък е на " Васил Левски " на 2 септември 2011 година от същите евроквалификации във вратата на Николай Михайлов за 1:0 при триумфа на англичаните с 3:0. В състава е за международните през 2014 и 2018 година, както и за европейските шампионати през 2012 и 2016 година, само че за първото континентално е заменен поради травма. Общо има 61 мача и 5 гола за Англия.

Максуел Шерер Кабелиньо Андраде или Максуел е роден на 27 август 1981 година в Кочоейро де Итапамерин, Бразилия. Стартира кариерата си в Крузейро, с цел да стане един от най-титуваните футболисти в историята. През юни 2001 година той подписва с Аякс. С неговия екип печели две трофеи, една купа и една суперкупа на Нидерландия. Тежка травма го вади от състава. На 2 януари 2006 година подписва контракт с Интер (Милано). И става три пъти първенец на Италия, като взема и една суперкупа. На 15 юли 2009 година Интер го продава на Барселона за 5 милиона евро. С каталунците взема Шампионската лига, по два пъти е международен клубен първенец, отличник на Испания и притежател на суперкупата. Взема и суперкупата на Европа. И на 12 януари 2012-а година Пари Сен Жермен заплаща за него 3,5 милиона евро. Във Франция е три пъти първенец, три пъти печели купата, четири пъти - купата на лигата и три пъти суперкупата. В националния тим на Бразилия има 10 мача. Един от тях е на международното през 2014 година Веднага след края на кариетата си Максуел е назначен за помощник на спортния шеф на Пари Сен Жермен Антеро Енрике.

Емил Уилям Айвънхоу Хески е роден на 11 януари 1978 година в Лестър, Англия. Родителите му са от остров Антигуа. Един от най-обичаните нападатели в Англия, като има над 500 мача в професионалните лиги. Започва кариерата си в Лестър, като печели два пъти купата на лигата и вкарва тима в елита през плейофите през 1996 година На 10 март 2000-а година Ливърпул заплаща клубен връх от 11 милиона лири за него. С екипа на отбора печели купата на УЕФА, суперкупата на Европа (с надвит гол против Байерн), прибавя една купа на Англия, още две на лигата и една суперкупа на Англия.

На 18 май 2004 година става и най-скъпият състезател в историята на Бирмингам Сити, като подписва против 3,5 милиона лири, като сумата може да стане и 6,25 милиона. За страдание отборът изпада и той е продаден на Уигън за 5,5 милиона. На 23 януари 2009 година към този момент е състезател на Астън Вила против 3,5 милиона лири. С този тим играе край за купата на Англия. През май 2012 година е освободен и подписва с австрилийския Нюкасъл Джетс. Завършва кариерата си с екипа на Болтън Уондърърс след края на сезон 2015/2016 година Национал на Англия за безусловно всички възрасти, което е необичайност. При мъжете има 62 мача и 7 гола. Участва на Световните през 2002 и 2010 година, както и на европейкото през 2004 година След края на кариерата си става треньор на аматьорския Егъртън. Завършва магистратура в УЕФА и става шеф по развиването на женския тим в Лестър, където е и сега. За малко даже е треньор на отбора.

Гари Кейхил, Максуел и Емил Хески се причисляват към Юри Джоркаеф, Гарет Бари, Гайска Мендиета, Рой Кийн, Хенрик Ларсон, Робер Пирес, Луис Гарсия и Неманя Видич, които потвърдиха присъединяване в отбора, воден от именития Мартин О`Нийл.

Българският отбор също се укрепи със съществени имена - Валери Божинов, Илия Груев и Радостин Кишишев.

Валери Божинов е роден на 15 февруари 1986 година в Горна Оряховица. Като младеж минава през локалния Локо Гражданско отделение, Етър, Марица (Пловдив), Локо (София) и Добруджа, само че още на 12 години отпътува за Малта, където свети при юношите на Пиета Хотспърс. Там е харесан от Лече и прави дебют в Серия " А " едвам 15-годишен. Това е връх и до през днешния ден. Фиорентина заплаща 13 милиона евро за 18-годишния нападател. Като част от договорката за Адриан Муту е пратен чартърен в Ювентус, тогава в Серия " Б ". Прибира се във Флоренция и е продаден на Манчестър Сити за 4,1 милиона лири. Идват две тежки травми и интервал чартърен в Парма, която го купува за 6 милиона евро през 2010 година Следва трансфер за 2,6 милиона евро в Спортинг (Лисабон), само че там не пробива и е даван чартърен на Лече, Верона и Виченца.

През пролетта на 2013 година подписва с Левски, само че остава единствено една година и се озовава в сръбския гранд Партизан (Белград). Там печели дубъл - купа и купа през 2016 година През пролетта на 2017 година напуща " гробарите " и подписва с китайския втородивизионен тим Мейджоу Хака, само че остава единствено няколко месеца и се озовава в швейцарския " Лозана ". През зимната пауза на 2018 година минава в хърватския " Риека ". Напуска през лятото на същата година и играе за " Ботев " (Враца). След няколко месеца още веднъж е в " Левски " като свободен сътрудник. През лятото на 2019 година се завръща в " Ботев " (Враца) и напуща след единствено 7 изиграни мача. През зимната пауза на 2020 година Божинов поддържа форма с отбора на " Септември " (София), само че на 13 февруари подписва с италианския " Пескара ". Записва единствено 3 дуела. На 15 септември 2020 година се връща в " Левски ", само че напуща след идването на Станимир Стоилов, който твърдо желае да се освободи от него. На 10 януари 2022 година подписва със " Септември " (София) до края на сезона, като е и с ролята на играещ помощник-треньор. На 11 октомври напуща след раздялата на клуба с наставника Славко Матич. На 13 февруари тази година отива още веднъж при втория си татко Сашо Ангелов в " Добруджа ", само че през април и двамата са освободени. На 6 април се причисли към " Витоша " (Бистрица). В националния тим има 43 мача и 5 гола.

Илия Груев е роден на 30 октомври 1969 година в София. Юноша на " Левски ", като дебютира при мъжете с този тим. След един сезон в " Славия " е продаден на турския " Алтай " (Измир). Връща се назад в България, с цел да играе в " Локо " (Сф) и по-късно още веднъж отива в турския клуб. Следва един сезон в " Монтана ". Най-успешният му интервал е в " Нефтохимик " (Бугас), като печели два пъти купата на професионалната лига и взема сребро в шампионата. През 2000 година минава в " Дуисбург ". След това играе и за Юрдинген и Рот Вайс (Ерфурт) в Германия. В националния тим има 13 мача и 1 гол, разписвайки се в квалификацията против Русия за крайното 2:4.

След края на кариерата си стартира като помщник-треньор на Хенри Фукс в юношите на " Рот Вайс " (Ерфурт). След това идва с екипа на Красимир Балъков в бургаския Черноморец. Помага и на Лотар Матеус в националния тим. Отново с Балъков отива в хърватския Хайдук (Сплит) и немския Кайзерслаутерн. С Коста Руняич и Карстен Бауман работи в " Дуисбург ", а по-късно дружно с Руняич е в " Кайзерслаутерн ". Връща в " Дуисбург " като старжи треньор. Работи с Флориан Кохфелд във " Вердер ", където е и треньор на дадените чартърен играчи. Последно е в " Арминия " (Билефелд) с Франк Крамер.

Радостин Кишишев е роден на 30 юли 1974 година в Бургас. Юноша на Черноморец. След това се мести в Нефтохимик и печели два пъти купата на професионалната лига. Един сезон изкарва в турския Бурсаспор, след което се връща в България и играе за Литекс. Става повторен първенец с ловчанлии за 1998 и 1999 година Следва кариера в британските Чарлтън, Лестър и Лийдс. Връща се в Литекс за сезон 2009/2010 година и печели дубъл с тима. Още един е в британския Брайтън и завършва в родния Черноморец. В националния тим записва 83 мача и 1 гол. Играе на европейското състезание в Англия през 1996 година и международното във Франция през 1998 година След края на кариерата си работи като треньор в другите бургаски тимове и старозагорския Верея.

Божинов, Груев и Кишишев се причислиха към Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Наско Сираков, Мартин Петров, Мариян Христов, Георги Пеев, Милен Петков и Христо Йовов в отбора, воден от Димитър Димитров-Херо. До Херо на пейката ще бъде и Любомир Шейтанов.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР