Още след създаването на Гутенберговата печатна преса започва несъстоятелното говорене,

...
Още след създаването на Гутенберговата печатна преса започва несъстоятелното говорене,
Коментари Харесай

Списанията са мъртви. Да живеят списанията!

Още след основаването на Гутенберговата печатна преса стартира несъстоятелното говорене, че една медия убива друга. И това се повтаря неведнъж във времето. С опцията книгите да станат всеобщ артикул, да вземем за пример, знанието става функционалност на демократичните практики и към този момент не е пленник на монопола на църквата като посредник. С появяването на всяка нова известна медия - радио, телевизия, интернет, непроменяемо се приказва за гибелта на предходната.

Всъщност, медиите се видоизменят с смяната на трендовете в потребяването им. И най-често се приспособяват към своите аудитории. Най-съществено във времето се трансформира наличието в медиите и въпреки това - все по-задълбоченото знание за неговите консуматори.

Така е и със списанията. Но без значение дали приказваме за научни издания, за начин на живот списания или за явления като " Егоист " в България - този вид медия е по-различна от всички останали. Едновременно списанията носят духа на времето, само че и служат като капсула, която придвижва неговите полезности напред. За разлика от всеобщите медии - вестници, радиото и малкия екран, в положителните списания могат да се намерят по-задълбочени фичъри, изявленията, специфични фотосесии, гонзо публицистика. Въобще, по-стойностно и друго наличие.



 Жив ли е изкуственият разсъдък ЛаМДА и ще бъде ли арбитър в Китай? Виж още

" Тезата, че списанията са мъртви като всеобща медия е вярна. Но в действителност списанията живеят втори живот " - това споделя в новия епизод на подкаста на Dir.bg " Trendy " Георги Мичоков, основател на уеб страницата, който доставя в България задгранични списания и книги за мода, изкуство, дизайн, бизнес и просвета и прочие " Като първокласна стока, с която да се разглезиш, като артикул за ентусиазъм - от 2010 година насам, списанията изживяват подем ", допълва Мичоков.

Според Владимир Константинов-Чоки, основен редактор на списания, които към този момент не излизат в България като Esquire и Men`s Health : " Ситуацията със списанията е " Кралят е мъртъв, да живее кралят! " Той изяснява, че обстановка като тази при започване на 21 век, в която списанията да устоят цяла корпоративна конструкция към този момент е невъзможна. Константинов дава за образец с българското издание на Playboy , което излиза в 30-хиляден тираж, с допечатка от 20 хиляди.

 Вар против VR, арт от ЯМР, Биофийдбек и Shapeshift Talks Виж още

От друга страна съгласно Чоки, обаче, не престават да излизат скъпи списания, които постоянно са сезонни, където могат да се намерят забавни материали, по които е работено доста. " Слуха за гибелта на списанията е пресилен. Те изживяват промяна, което може да е и за положително ".

Георги и Владимир дават и образци със международни и качествени издания, които си коства да имаш на холната маса в приятна зимна вечер.

В подкаста се разяснява и настоящия брой на международното списание Vogue , на корицата на което е Олена Зеленска.

Чуйте аудиото!



 Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: - - -
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР