Още шестима нелегални мигранти са задържани днес на граничния пункт

...
Още шестима нелегални мигранти са задържани днес на граничния пункт
Коментари Харесай

Засилва ли се миграционния натиск към Европа?

Още шестима незаконни мигранти са арестувани през днешния ден на граничния пункт " Капитан Петко Войвода ", който е сред България и Гърция. Те са били укрити в два камиона по трима.

" По света и у нас " първи съобщихме и за огромна група от 69 мъже, които настояват, че са от Афганистан, арестувани в ловно стопанство над Ихтиман. От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че 25 от тях са малолетни.

През април тази година имаме 492-ма арестувани, а през 2020 те са били едвам 20. През май 346, а май 2020 са били 70.



Можем да съпоставим и петмесечията - през предходната година до 31 май общо арестуваните на вход и излаз по границите не са били 205, а за първите пет месеца на тази година са 908.



Виждаме, че разликите както на месечна база, по този начин и за целия интервал са сравними и през тази година има забележителен поток, само че спрямо предходната.

През предходната година пандемията спря мигрантския поток. В края на февруари и началото на март границата сред Турция и Гърция беше изключително гореща точка, само че първата вирусна вълна спря този развой. Сега се вижда последователно облекчение на ограниченията в прилежаща Турция и явно това се отразява на мигрантския поток.

Мажд Алгафари от 2013 година е преводач при беседите на нашите служби със арестуваните у нас.

" Имам такива, на които съм превеждал, пробвали са се няколко пъти с разновидността през Гърция и от Гърция за България, още гръцките управляващи ги стопират и ги връщат в Турция. Втори, трети, четвърти, пети път и най-сетне потегля през България. Просто те пробват, те нямат различен късмет. И тях не ги интересува коя граница ще нарушат. И в този момент потока е малко по-голям. И това, което го знам от хора, които са на границата, които работят, главният поток от бежанците е Афганистан ", сподели Мажд Алгафари.

Оттеглянето на американския военнен контингент от Афганистан несъмнено поражда неустановеност в тази така и така размирна страна, само че главният проблем там е стопански и това са над 97% мигранти, които търсят прехранване и под 3% такива, които са застрашени от Талибаните и имат съображение да получат бежански статут.

Пикът у нас беше 2013 - 2014 година, само че надали може да се повтори. Тук още веднъж пандемията има значение. Турция стегна съществено контрола на южната и югоизточната си граница поради пандемията и на практика приток на нови мигранти към съседката ни няма.

Потенциалът сега е единствено от тези, които са на територията на Турция, само че огромна част от тях са без достъп до свежи пари и не могат да си платят на трафикантите.

Днес журналистът от Българска национална телевизия Аделина Радева беседва и с гръцкия зам.-външен министър Костас Власис и той пред нея е споделил, че за разликата от февруари - март предходната година обстановката сега е под надзор.

По отношение на нашата страна има и още един значим индикатор. Това е какъв брой са потърсили протекция, т.е. поискали са да получат филантропичен статут. През цялата 2020 година те са 3525, а за първите пет месеца на тази година са 1698, т. е. в случай че приказваме за растеж, той е дребен.



Маршрутите на бежанците са добре познатите - както и арестуваните у нас подсказват - единият е от Турция към Гърция през река Марица. От там се разделя на две - единият към Македония, а другият към България.

На този стадий към момента с по-малък, само че засилващ се очевидно поток е и маршрутът от Турция към България, където оградата има възпиращ резултат, само че и организатгорите на трафика измислят способи за нейното прескачане, както и за рязането й.



Има и един различен, на пръв взор любопитен, само че другояче напълно сериозен метод. В момента у нас се внасят огромни количества дини от Турция и страните от Близкия изток. Оказва се, че тези камиони с дини са положително средство и за незаконен транспорт на мигранти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР