Още при приемането на наредбата за работното време през 2007

...
Още при приемането на наредбата за работното време през 2007
Коментари Харесай

Димитър Манолов: Трябва ни 10 пъти по-висока ставка за нощния труд


Още при приемането на наредбата за работното време през 2007 година синдикатите са упорствали доплащането за нощния труд да е 1 лева на час, а не 25 ст., както е сега. Към днешна дата въпросното доплащане към този момент би трябвало да е 10 пъти по-високо – 2.50 лева Това съобщи ръководителят на Конфедерация на труда „ Подкрепа “ Димитър Манолов пред Българска национална телевизия.

„ България е една от петте страни в Европа, където се поставя най-вече труд, тъй като е най-евтин. Когато не можеш да си организираш работата, най-лесно е да накараш хората да работят повече “, съобщи Манолов, разяснявайки, че в страната ни е зле заплатен както нощният труд, по този начин и изключителният.

Синдикалистът подсети, че когато в българското трудово законодателство са били транспонирани европейските условия във връзка с работното време, са били направени редица краткотрайни изключение, за доста от които срокът към този момент е изминал, само че те не престават да работят.

„ В България безотговорно се ползва сумираното пресмятане на работното време, ставките за нощния труд са на някакви ужасни равнища, доплащането за ексклузивен труд не подтиква работодателите да лимитират неговото полагане. Да не приказваме за смешни неща като 10 стотинки доплащане, с цел да си разполагаем, да стоиш в подготвеност да те извикат на работа “, съобщи Манолов.

„ Ние предлагаме заплащането на нощния труд да зависи от размера на минималната работна заплата. Ако ме питате за номинален размер, то той би трябвало да е 10 пъти повече, в сравнение с сега е несъмнено в наредбата за работното време. Когато тази разпоредба беше призната през 2007 година, минималната заплата беше към 180 лева “, сподели още той.

По думите му, макар че е допустимо чиновниците да се договарят с работодателя за по-висока ставка за нощен труд, законови промени са нужни, защото в някои браншове груповото договаряне е неразрешено. Това най-често се отнася за фирмите и институциите, където има държавни чиновници.

„ В полицията работещите са държавни чиновници. Всъщност огромният препъникамък за какво до момента не сме постигнали повишение на ставката за нощния труд е точно полицията, тъй като там е нужен един спомагателен запас от порядъка на 50 млн. лева, с цел да бъде решен този въпрос “, сподели Манолов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР