Още при първата си медийна изява като председател на Съдийската

...
Още при първата си медийна изява като председател на Съдийската
Коментари Харесай

Виктор Кашай: Българските рефери нямат опит с VAR

Още при първата си медийна изява като ръководител на Съдийската комисия към БФС Виктор Кашай уточни една съществена уязвимост на футболните рефери у нас. Според унгареца това е неналичието на задоволително опит за работа със системата " Видео помощник рефер " (VAR).

" Това е първи сезон в българското състезание с VAR. До момента са се изиграли 131 мача, което не е задоволително. На съдиите им би трябвало повече опит. Най-добрият рефер (б.ред. - Георги Кабаков) има 11 мача, до момента в който останалите имат приблизително по 3-4, което малко. Но се надявам с течение на времето да се натрупа нужният опит. Моите наблюдения демонстрират, че при въвеждането на VAR в дадена страна най-трудни са първата и втората година. След това става все по-добре. Очаквам и в България да е по този начин. VAR е доста потребен - оказва помощ освен на съдиите, само че и на клубове, почитатели ", разяснява Кашай.

По-рано през днешния ден той публично подписа контракта си с БФС, който е за период от година и половина. През това време Кашай ще живее в България, с цел да бъде оптимално покрай реферите. Заедно с Кашай идва и неговият дълготраен помощник на терена - Дьорд Ринг, който ще бъде зам.-председател на комисията.

Като най-важна своя цел Виктор Кашай сложи да се понижат сензитивно грешките, които българските рефери позволяват. " На първо място би трябвало да установя проблемите. В момента групирам информация, организирам доста срещи. Не мога да подсигурявам, че всички неточности ще изчезнат. Дори да доведем тук най-хубавите рефери от Испания, Италия и така нататък, те също няма да са съвършени. Винаги ще има неточности, само че най-важното е да намалеят ", разяснява унгарецът, който в кариерата си има край в Шампионската лига (2011 година, " Барселона " - " Манчестър Юн ", 3:1).

Унгарецът похвали персонално най-хубавия ни рефер сега Георги Кабаков и удостовери, че той има добра известност в чужбина. Потвърждение за това е поканата към българина да взе участие в съдийски курс в Абу Даби, на който се пресяват рефери за Мондиал 2022. " Аз самият съм бил на три сходни лагера преди огромни шампионати и знам, че няма да е по никакъв начин елементарно. Но ние би трябвало да го подкрепим ", уточни Кашай.

 

ПРИНЦИПИТЕ НА КАШАЙ

Новият ръководител на Съдийската комисия към БФС изложи и още от своята идея за работа. " Държа на справедливостта. Призовавам всички клубове да ми имат вяра. Работата ми е и да намеря нов Кабаков. Но съдийството не е спринт, а маратон. Няма по какъв начин за две седмици да получиш наряд за огромно състезание или край в Лига Европа, да вземем за пример. Трябва доста време, с цел да открием нов елмаз тук ", разяснява Виктор Кашай.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР