Още през февруари, когато се очаква да завърши ремонтът на

...
Още през февруари, когато се очаква да завърши ремонтът на
Коментари Харесай

Откриват най-дългия тунел в България, пътуваме до Гърция и Банско с час по-малко

Още през февруари, когато се чака да приключи ремонтът на основен сектор от Автомагистрала " Струма ", оборудването ще бъде отворено за придвижване

С час по-малко ще пътуваме до ски пистите край Банско и до топлите гръцки плажове на Бяло море. Това става с откриването на най-дългия тунел от нас, който все още се построява. Ключовият сектор от Автомагистрала " Струма " се чака да бъде приключен още през февруари.

Отсечката от Благоевград до Симитли, която включва и най-дългия пътен тунел у нас „ Железница “ с дължина 2 километра, се строи от 2019 година насам като по-голямата част от нея, в това число и тунела са от дълго време подготвени. Заради некачествени геологически изследвания обаче свлачища и срутища заплашиха секторите преди и след тунела. Наложи се укрепването им, което забави стартирането на правата с близо две години, предава " Телеграф ".

Укрепителните работи по свлачището от северната страна включват и построяването на двулентов тунел, през който да мине платното в посока Гърция и който да отбрани трасето от вероятно ново активиране на свлачището.

Завършек

В момента работата по построяването на минитунела е приключена на 90% и той би трябвало да е дефинитивно подготвен през февруари. Източници от пътната организация потвърдиха, че работата е в краен стадий, само че към момента няма одобрена дата за рязане на лентата на правата.

„ В първия миг, когато имаме дефинитивно посочена дата за стартирането, това ще бъде оповестено “, споделиха от организацията.

Отпушване

Пускането на сектора ще има осезателен резултат за пътуването от София до Банско и гръцкото егейско крайбрежие. Най-силен той ще бъде за пътуващите в посока София, за които тапите в сектора обичайно водеха до формиране на километрични колони в края на всеки летен уикенд или общ брой от празнични дни към Великден, Гергьовден, 24 май, 6 и 22 септември. За връщащите се от ски и море с стартирането на правата тези тапи, които водеха до над час закъснение, ще изчезнат.

В посока и Банско, и Гърция обаче тапата се чака просто да се измести до Симитли, където автомагистралата свършва. Окончателното унищожаване на трудностите по пътя ще се случи едвам след построяването и на последния оставащ сектор от автомагистралата – този през Кресненското дефиле. Утвърдени периоди за това обаче още няма.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР