Още преди време румънският производител Dacia обяви, че спира от

...
Още преди време румънският производител Dacia обяви, че спира от
Коментари Харесай

Dacia извади най-практичния си модел

Още преди време румънският производител Dacia разгласи, че стопира от произвеждане два модела - Logan MCV и Lodgy, като мястото им ще заеме кардинално нов и друг кросоувър. Подобна концепция изглеждаше много революционно и в последна сметка беше осъществена на половина. Да, нов модел има, само че той е малко по-различен.

На пазара излиза новата Dacia Jogger, с която компанията се връща към формата на " вдигнато " комби (каквото беше и Logan MCV във версията Stepway) с черти от кросоувър и миниван. Моделът резервира главното преимущество на своите прародители, защото ще се предлага както с 5, по този начин и със 7 места.

На старта на продажбите Jogger ще бъде наличен с два избора на мотор - 1,0-литров бензинов с турбо, разрастващ мощ 110 к.с.; и на пропан-бутан, който е със същия работен размер, само че мощността му е 100 к.с. Скоростната кутия е единствено 6-степенна механична.

През 2023 година Dacia ще предложи и хибридна версия на модела. Тя ще бъде с мощ 140 к.с., като ще разчита на системата за задвижване, поставяна на хибридното Renault Clio E-Tech. Тя включва 1,6-литров бензинов мотор и специфичната трансмисия, създадена първоначало от Renault за Формула 1. Хибридът ще е и единствената версия с автоматизирани скорости. Неговата батерия ще има  потенциал от 1.2 кВтч, което съгласно Dacia разрешава при 80% от градските пътувания колата да бъде в напълно електрически режим.

Крос-комбито, както го дефинират някои специалисти, е построено на модулната платформа CMF-B на алианса Renault-Nissan. Дължината на Jogger е 4550, широчината - 1780, а височината - 1630 мм. Екстериорът на автомобила доста припомня на новите генерации на Logan/Sandero, защото Jogger наподобява ненапълно на всъдеход със своята спомагателна отбрана на каросерията, рейлингите на покрива и пътния луфт от 200 мм. 

Багажникът на версията с 5 места е с съдържимост 708 литра, само че при слагането на две спомагателни седалки понижава до 160 литра. При свален заден ред товарното пространство се усилва до 1819 литра.

Изненади в оформлението на предната част на салона няма, защото то е добре познато от новите Logan и Sandero. Още в базовия си вид Jogger получава мултиволан, две колони, USB и Bluetooth. Комбито се предлага с розетка с 12 волта, круз-контрол и автоматизирано ръководство на светлините. По-високите равнища на съоръжение са с четири колони, 8-инчов екран на мултимедията, работеща с Android Auto и Apple CarPlay, както и безкабелно свързване на мобилни устройства.

Срещу в допълнение възнаграждение клиентът може да се възползва от затопляне на предните седалки, климатроник, достъп без ключ, електро-механична ръчна спирачка, камера за заден ход, наблюдаване на слепите зони и сензори за паркиране.

При излизането си на пазара Jogger ще се предлага в Европа в специфична версия Extreme, която получава багажник на покрива, черни лети джанти, специфични емблеми, хромирани акценти и червени шевове в салона. Приемът на поръчки стартира още през ноември, а първите екземпляри ще бъдат разполагаем на дилърите през февруари 2022 година

 

 

Румънците резервират налични цени

Dacia ще резервира наличната цена на колите си даже в новите условия на автомобилната промишленост, подложена на напън от европейското законодателство по отношение отбраната на околната среда и по-голямата сигурност на транспортните средства. Това заяви продуктовият шеф на компанията Андрея Гвиня.

Тя показа, че средностатистическият клиент на марката не е подготвен да харчи доста пари за автомобил. Купувачът прави оценка дизайна на съответния модел, само че смята, че не е нужно да заплаща повече. Затова и Dacia няма да слага на идващото потомство на своите модели повече технологии за сигурност и комфорт, в сравнение с е належащо.

Това е и една от аргументите Jogger в началото да бъде продаван единствено с мотори с вътрешно горене, а по-късно и със общоприет хибриден елемент. Зареждащ се хибрид в гамата на модела не се планува, тъй като той ще го оскъпи прекомерно.

Гвиня добави, че същото се отнася за дизайна на интериора и екстериора на колите. Стратегията на румънската марка е да се концентрира върху най-важното - моделите на Dacia да не наподобяват скучно.

Коментарите на Гвиня бяха провокирани от това, че хечбекът Sandero, който е най-продаваният автомобил в Европа, получи единствено 2 звезди на краш-тестовете на Euro NCAP. Тази оценка се дължи точно на обстоятелството, че моделът не разполага с някои съществени системи за сигурност.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР