Още преди възобновяването на боевете в Газа след едноседмично примирие,

...
Още преди възобновяването на боевете в Газа след едноседмично примирие,
Коментари Харесай

СЗО: Болниците в Газа са като във филм на ужасите

Още преди възобновяването на боевете в Газа след едноседмично помирение, здравната система на страната беше съвсем унищожена, а лечебните заведения приличаха на " филм на ужасите ", съобщи Световната здравна организация (СЗО), съобщи Агенция Франс Прес.Когато израелските бомби още веднъж започнаха да валят върху обсадената палестинска територия, чиновници на СЗО в Газа предизвестиха, че ситуацията в опазването на здравето там към този момент е " пагубно ". " Изключително сме обезпокоени от възобновяването на насилието ", съобщи Ричард Пиперкорн, представител на СЗО в палестинските територии.

По думите му " здравната система в Газа към този момент е осакатена от продължаващите военни дейности ". " Тя не може да си разреши да загуби още лечебни заведения. " Интензивните боеве избухнаха още веднъж, незабавно след приключването на едноседмичното помирение сред Израел и Хамас.Понастоящем единствено 18 от 36-те лечебни заведения в Газа действат в минимална или частична степен, като трите съществени лечебни заведения в северната част на страната едвам действат, сподели Пиперкорн.

В южната част на Газа 12 лечебни заведения действат отчасти, само че са " извънредно претрупани ", сподели той, като уточни няколко, в които пациентите са два или три пъти повече от леглата.Всички лечебни заведения страдат от дефицит на консумативи, гориво, храна и даже вода, сподели той, и има " незабавна потребност " от непрекъснат приток на помощ, " с цел да се поддържат в положително положение ".Капацитетът на болничните кревати в Газа е намалял от 3500 на единствено 1562, макар че потребностите са нарастнали неимоверно, сподели той и добави, че са нужни най-малко 5000 кревати. " Здравните служби изнемогват ", сподели Роб Холдън, старши чиновник на СЗО за изключителни обстановки, който също приказва от Газа.

Той съобщи, че през последните дни той и други чиновници на СЗО са посетили болничното заведение " Ал Ахли " в град Газа - относително дребна болница, която внезапно се оказва единственият център за приемане на пациенти с контузии в северната част на страната. " Това е като филм на ужасите ", сподели той.Той разказа пациентите, които покриват пода, " с най-травматичните пострадвания, които можете да си визиите ". " Няма място за правостоящи. Подът е просто залят с кръв и пациенти, които лежат и чакат да получат животоспасяваща помощ. " Пациентите получават най-хубавите вероятни грижи, споделя той, само че защото доста от чиновниците са били убити или са избягали със фамилиите си, няма задоволително хора, които да се грижат за тях, нито задоволително консумативи.

В същото време личният състав се бори с възходящия брой мъртви. " Това се прави с допустимо най-голямо достолепие, само че все пак телата са подредени на паркинга извън ", споделя Холдън.Той сподели, че се е събудил, когато бомбите още веднъж са почнали да падат, и си е помислил за лекарите, с които е прекарал последните няколко дни, " знаейки доста добре с какво ще се сблъскат ".Тези медици, сподели той, ще се сблъскат с " най-ужасяващата сцена, защото през днешния ден в болничното заведение се появяват жертви, които евентуално са десетки, в случай че не и стотици, и знаят, че ще създадат всичко допустимо, само че това няма да е задоволително ". " Бомбите би трябвало да спрат. " /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР