Още преди 6 години едно мащабно научно изследване върху 61

...
Още преди 6 години едно мащабно научно изследване върху 61
Коментари Харесай

Смущаващи факти за прясното краве мляко

Още преди 6 години едно огромно научно проучване върху 61 433 дами и 45 339 мъже в Швеция разбуни международното публично мнение с резултатите си, които бяха шокиращи. Беше открито, че при дамите, консумиращи повече от 3 чаши мляко дневно, смъртността е двойно по-висока в следения интервал от 20 години спрямо тези, които пият под една чаша дневно. Изследването сподели, че при пиещите мляко, това не е се е отразило върху възстановяване на здравето на костите им. Даже в противен случай - те са имали повече фрактури през интервала на проучването, изключително фрактури на тазобедрената става.

През 2014 година изниква още един забавен факт, още веднъж в същото проучване - ферментиралите млечни артикули (сирене и кисело мляко) доста понижават смъртността и фрактурите измежду следените дами (възрастта на участвалите в наблюдението дами е от 39 година до 74 г.). За всяка порция от тези ферментирали млечни артикули степента на смъртност и фрактури на тазобедрената става е понижена с 10-15%. Изследователите дефинират негативното влияние на прясното краве мляко върху D-галактозата, артикул на разграждане на лактозата, за който е потвърдено, че е противовъзпалителен. 
Изненадан съм, че това изследване притегли толкоз мощно вниманието на медиите при неговото издание преди 6 години, защото развенча мита за един от " най-полезните естествени артикули " и сподели вредите от кравето прясно мляко. Но мисля, че е значимо да си припомняме и други обстоятелства, изведени по теоретичен път и оповестени през годините, които да ни държат нащрек, когато посягаме към чашата с мляко. Тези обстоятелства не са приятни:
1. В някои обособени страни и в границите на обособени популации, по-високият банкет на млечни артикули е обвързван с нараснал риск от рак на простатата.2. Проучвателни кохортни проучвания демонстрират, че по-високият банкет на млечни артикули е обвързван с по-висок риск от рак на яйчниците.3. Протеинът от краве мляко може да играе роля в активирането на диабет вид 1 посредством развой, наименуван молекулярна реплика.4. В страни, където се употребяват повече млечни артикули, се регистрират по-високи равнища на множествена склероза.5. Млечните протеини покачват равнищата на IGF-1 (инсулиноподобен растежен фактор-1). Повишените равнища на IGF-1 в този момент са измежду " виновниците " за няколко ракови болести.6. Доказано е, че млечните протеини предизвикват нарасналите равнища на холестерола и атеросклероза.7. По-високият банкет на мляко е обвързван с акнето.8. Приемът на мляко постоянно е провинен за хроничния запек и някои ушни инфекции.9. Млякото е може би най-често срещаният хранителен алерген в света.
Голяма част от популацията на света не може да смила съответно кравето прясно мляко заради нетърпимост към лактоза. Трябва да се замислим да продължим ли да консумираме лактационната течност, която съществува в природата, с цел да се хранят и бързо да порастват... телетата.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР