Още по темата Япония и ЕС подписаха историческо споразумение за

...
Още по темата Япония и ЕС подписаха историческо споразумение за
Коментари Харесай

ЕС и Япония договориха най-голямата зона за свободна търговия

Още по тематиката
Япония и Европейски Съюз подписаха " историческо съглашение " за свободна търговия
от Дневник,17 юли 2018
Австралия и Европейски Съюз ще стартират договаряния за свободна търговия
от Дневник,18 юни 2018 Председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, както и и японският министър-председател Шиндзо Абе подписаха на 17 юли в Токио съглашение за икономическо съдействие сред Европейски Съюз и Япония. Това е най-мащабното комерсиално съглашение, договаряно в миналото от Европейски Съюз. С него се основава зона за свободна търговия, която обгръща над 600 милиона души и съвсем една трета от международния Брутният вътрешен продукт, се показва в известие на Еврокомисията.

От 25-та си годишна среща на върха двете страни изпращат ясно обръщение, че са дружно против протекционизма, а съглашението им за стратегическо партньорство ще ускори съдействието в сигурността и защитата, енергетиката и климатичните промени, както и в контактите сред хората.

Споразумението за свободна търговия ще отстрани 99% от възлизащите на един милиард евро мита, плащани всяка година от сдруженията от Европейски Съюз, които изнасят за Япония, както и дългогодишни правни спънки, да вземем за пример за колите. То ще отвори японския пазар, който наброява 127 милиона консуматори, за износа на селскостопански произведения от Европейски Съюз и ще усили опциите за експорт на Европейски Съюз в други области.

Предстои съглашението да бъде утвърдено от Европейския парламент и от Народното събрание на Япония, след което то би могло да влезе в действие от следващата година. Продължават договарянията с Япония за условията за отбрана на вложенията и решаването на разногласия в тази област.

За износа на селскостопански артикули от Европейски Съюз:

- отстранява японските мита за доста сирена, да вземем за пример гауда и чедар, които в този момент са 29.8%, както и върху износа на вино (досега приблизително 15%);

- дава опция на Европейски Съюз доста да усили износа си на говеждо месо за Япония, а за модифицирано свинското месо ще бъде въведена безмитна търговия и съвсем безмитна - за прясното месо;

- дава протекция в Япония на над 200 висококачествени европейски селскостопански артикули, носители на така наречен географски означения, както и на определени японски географски означения в Европейски Съюз.

Споразумението отваря и пазарите на услуги , изключително в региона на финансите, електронната търговия, далекосъобщенията и транспортите.

То обезпечава на сдруженията от Европейски Съюз достъп до огромните пазари на публични поръчки в 48 огромни града в Япония и отстранява пречките пред публичните поръчки в железниците на национално ниво .

Уреждат се изключително чувствителни за Европейски Съюз въпроси, да вземем за пример в автомобилостроенето, като се вкарват преходни периоди с дълготрайност до седем години до премахването на митата .

Споразумението съдържа подробна част за търговията, слага доста високи условия за труда, сигурността, опазването на околната среда и отбраната на потребителите и включва всеобхватни защитни ограничения в региона на публичните услуги.

За отбраната на данните Европейски Съюз и Япония през вчерашния ден завършиха договарянията, които ще добавят съглашението за икономическо партньорство. Те се договориха да признаят взаимно системите си за отбрана на данните за равностойни , и по този метод ще се сътвори най-голямото пространство в света с безвредно придвижване на данни.

Търговията ЕС-Япония:

- 86 милиарда евро е износът от Европейски Съюз към Япония, което прави страната вторият по величина експортен пазар за съюза в Азия;

- 74 000 компании от Европейски Съюз изнасят за Япония;

- 600 000 работни места в Европейски Съюз са свързани с бизнеса с Япония;

- 180% може да е нарастването на европейския експорт към Япония на модифицирани храни, 22% - на химикали и 16% на електрооборудване.

Кой печели и кой губи

- Toyota, Nissan, Suzuki и Mazda печелят от отпадането на 10% мито за импорт в ЕС;

- производители на авточасти като Denso Corp, Aisin Seiki и JTEKT печелят от отпадането на 3% мито

- много печелят производителите на храни от Европейски Съюз, изключително на тези на висококачествени специалитети с географски означения, включително сируна, вино, шоколат, месо и паста; същото важи и за японски производители и вносители на европейски виновност и питиета като Kanematsu Corp, Kirin Holdings и Asahi Group Holdings Ltd; европейски грандове като Pernod Ricard и LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton би трябвало да извлекат изгода от отпадането на мита за високи категории ликьори, виновност и спиртни напитки;

- износът от Европейски Съюз на модифицирани храни, в това число месо и млечни артикули, се чака са нарасне с 10 милиарда евро при цялостното влизане в действие на споразумението;

- засилена конкуренция чака японски производители на млечни артикули като Meiji и Megmilk Snow Brand Co, предпазени в този момент с до 40% мита; Megmilk управлява сега две трети от японския пазар за така наречен меки сирена; конкуренцията ще пристигна от европейски имена като Danone, Lactalis и Nestle;

- месните артикули са най-голямата експортна група на Европейски Съюз към Япония през предходната година и те идват най-вече от Дания и Испания, защото японците търсят европейски шунки, салачи и бекон.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР