Още по темата Виваком ще предлага на общини платформа за

...
Още по темата Виваком ще предлага на общини платформа за
Коментари Харесай

Internet of Things #3: Обща платформа ще обедини всички IoT проекти в умните градове на България

Още по тематиката
" Виваком " ще предлага на общини платформа за умни градове

Vivasmart оказва помощ за навлизането в ерата на интернета на нещата
7 ное 2018
Internet of Things #2: Как интернетът на нещата ще промени центровете за данни

Работата с големи количества IoT данни в действително време неведнъж ще усили натоварването
22 окт 2018
Internet of Things #1: Добре пристигнали в епохата на Internet of Things

България прави първи стъпки по улиците на " умния град "
21 сеп 2018 Много обитаеми места в България към този момент реализират разнородни планове от сферата на Internet of Things (IoT) и, инсталирайки датчици и предавателни устройства на разнообразни места в градската среда, получават скъпи данни, подпомагащи по-доброто ръководство на процесите в тях. Умният град към този момент не е нереално разбиране от необозримото бъдеще, а действително се случва и у нас, въпреки и към този момент по-скоро " на благосклонност " и постоянно без задоволителна интеграция сред другите smart услуги.

" Не всичко е обвързвано в една обща система, от която да се ръководят обособените модули на умния град ", разяснява Атанас Добрев, основен изпълнителен шеф на Vivacom, по време на представянето на новата платформа Viva Smart пред публицисти в София. За да се оправи с това предизвикателство, телекомът към този момент е подготвен с решение, с което ще сплоти всички негови IoT услуги. Освен " умния " град в тази самодейност влизат още две посоки – бизнесът с центрове за данни и плановете от сферата на дигитализацията в образованието. В приложението може да се съдържа информация да вземем за пример за градския превоз, за пътната конюнктура и затворените улици, даже лист с адреси на най-близките аптеки, стратегиите на театрите и други.
Става въпрос за ръководство, мониторинг и разбор на цялостната градска среда по метода, който към този момент се употребява в градове като Дубай, Измир и Дъблин. Вече настоящата на разнообразни места платформа предлага комфортен интерфейс с разнообразни модули, в това число подобен за ръководство на трафика, за умното паркиране, за метеорологичните условия, за интелигентни здания и даже за следене на нарушаванията по пътя. Информацията от всички тези раздели е лесна за достъп и ръководство, като едно от най-ценните преимущества на решението е, че другите данни могат да се комбинират и да се вземат решения на база систематизирани разбори.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Освен профилиран интерфейс за самия клиент - частен бизнес или община, платформата е обърната и към крайния консуматор. Чрез приложение за смарт телефони се предлага обособен достъп за жителите, които могат да прегледат в комфортен формат цялата съответстваща за тях информация непосредствено от мобилния си телефон. Какво тъкмо да се пресъздава в това приложение взема решение предлагащият услугата. В него може да се съдържа информация да вземем за пример за градския превоз, за пътната конюнктура и затворените улици, даже лист с адреси на най-близките аптеки, стратегиите на театрите и други. Хората също биха могли да видят и какъв е така наречен показател на арогантността в съответното обитаемо място (обобщени данни за пътнотранспортните катастрофи, разнообразни нарушавания на пътя и т.н.), който може да се окаже значима информация, даваща визия за пътната конюнктура и маниерите на шофиране в съответния град.

" Освен опция за обединяване на всички тези модули в обединен интерфейс основно преимущество на платформата Viva Smart е, че тя надгражда това, което една община към този момент е постигнала в областта на умния град ", изяснява Мирослав Петров, основен търговски шеф на Vivacom. Това значи, че да вземем за пример план за видеонаблюдение в дребен град с няколко конфигурирани камери може да бъде интегриран към по-горния надзорен панел и не е нужна преправка или създаване напълно на решението отначало.

В рамките на Viva Smart телекомът включва освен звеното Viva Smart City, само че и плановете Smart Data Hub и " Умно обучение ".

Smart Data Hub е платформа за изцяло предпазване, транспорт, обработка и потребление на данни, която дава отговор на въпросите къде и по какъв начин се пази събраната информация от всеки интелигентен град, без значение огромен или дребен. Компанията разполага с 11 центъра за данни в разнообразни точки в страната, посредством които предлага облачни услуги и колокация.

Умно обучение пък е направлението, фокусирано върху софтуерното образование на учители, основаването на цифрово наличие и цифровизация на класните стаи. До момента са осъществени разнородни планове за цифровизация на образователната среда в над 200 учебни заведения, подготвени са над 6000 преподаватели и е планувано откриването на 5 нови лаборатории за образование на учители и възпитаници.

" Не може да бъде отличен един град в България, който да бъде избран като " най-умен ", изясни Петров, тъй като всяко обитаемо място има свои характерни потребности. " Различни планове към този момент са осъществени да вземем за пример в Поморие, Силистра, Враца и Бургас, а градовете със системи за видеонаблюдение, конфигурирани и ръководени от Vivacom, са 30. Платформата Viva Smart е изпитание в посока обединяване на постигнатото от всяка община в областта на IoT технологиите до през днешния ден и е причина за по-лесна реализация на идващите начинания в посока интелигентен град, мъдро обучение, ръководство и предпазване на данни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР