Още по темата Височината на строителството в София да бъде

...
Още по темата Височината на строителството в София да бъде
Коментари Харесай

Камарата на архитектите иска изцяло нов строителен закон

Още по тематиката
Височината на строителството в София да бъде лимитирана до 75 м, гласят още законовите промени, които би трябвало да бъдат гледани в Народното събрание през есента

Сегашната обстановка трансформира проекта на столицата в " швейцарско сирене ", споделя Здравко Здравков

Как една алинея, един зам.-министър и едно писмо трансформираха образа на София за десетилетия напред

Традиционно най-вече от отличените планове в националния конкурс са в София

Държавата ще опита да опрости бюрокрацията към строителните разрешителни, само че рискува измененията да са единствено официални

Камарата на архитектите в България (КАБ) предлага да бъде направен напълно нов Закон за устройство на територията (ЗУТ), който да облекчи бюрократичните процедури в строителството, оповестиха от организацията на конференция във вторник.

Основните проблеми

Основният проблем със сегашният закон е, че той е конструиран по философията на руското, а не на европейското законодателство и е прекомерно бюрократичен. Закон за устройство на територията подлага капиталовия развой на безкрайна серия от одобрителни процедури и прави " българските архитекти надълбоко несвободни ", настояват от КАБ. Основният строителен закон е изменян 76 пъти за 16 години и опциите за подобрението му са към този момент изчерпани, считат още от професионалната организация.

Основните проблеми в настоящия Закон за устройство на територията са свръхбюрокрацията, правилото на " безмълвния отвод ", спорните правила и размитите отговорности. Проблем е и " разрешителният темперамент " - всичко, което не е категорично позволено от закона, е неразрешено, изясняват от организацията. Според Камарата на мястото на Закон за устройство на територията би трябвало да се появят две нови правила - Закон за устройственото обмисляне и Закон за капиталовото планиране в строителството.

Предложенията

КАБ концентрира предложенията си в облекчаването на режимите и периодите за издаване на позволение за градеж. Към момента българската администрацията изисква 178 разнообразни документа в три екземпляра за всеки градеж. За сходна процедура в Германия се изискват 19 документа, показват от КАБ. Професионалната организация предлага философията на главния строителен закон да бъде напълно прекроена. " В момента процедурата за приемане на позволение за градеж е една и съща, както за дребна къща, по този начин и за летище ", изясняват от там. Предложеното решение е така наречен " пропорция в тежестта на процедурата " - броят на изискваните документи и процедури да бъде съгласуван с размера и предназначението на постройката, броя жители и риска, който тя носи.

Разрешителните за градеж би трябвало да бъдат издавани по електронен път, с цел да се увеличи ефикасността на работата, оферират още от КАБ. " За да не натоварва страната, Камарата на архитектите даже е подготвена да създаде такава система за България по образеца на Нотариалната камара - належащо е единствено това да бъде законодателно планувано ", споделят от Камарата.

Законът за устройство на територията мина през следващ цикъл на промени и допълнения в края на предходната година. Основната цел тогава беше административна - нормата да се синхронизира с европейското законодателство, а не толкоз функционална - Закон за устройство на територията да бъде изменен по този начин, че да облекчи бюрокрацията. Тогава КАБ взе участие в работна група за измененията и беше отчасти задоволена от тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР