На тържествен прием, организиран от посолството на Китайската народна република

...
На тържествен прием, организиран от посолството на Китайската народна република
Коментари Харесай

Илияна Йотова: България и Китай продължават да развиват своето дългогодишно приятелство

На церемониален банкет, проведен от посолството на Китайската национална република в София, вицепрезидентът на България поздрави присъстващите във връзка 75-годишнината от установяването на дипломатически връзки сред България и Китай. В своето послание тя акцентира смисъла на взаимното доверие, почитание и партньорство в укрепването на връзките сред двете страни .

Вицепрезидент Илияна Йотова. Снимка: Президентство

„ Българският и китайският народ решително не престават да пишат историята на своето дългогодишно другарство. В днешния разграничен свят, устойчивите българо-китайски връзки са скъп образец за разговор и съдействие “ , съобщи Йотова.

Двустранно съдействие и растеж на търговията

Вицепрезидентът обърна внимание на дейните двустранни връзки в редица области и акцентира забележителния растеж на комерсиалния стокообмен през последните години.

„ Китай е стратегически сътрудник на България “ , означи тя, като напомни основната декларация, подписана през 2019 година от президентите на България и Китай – Румен Радев и Си Дзинпин.

Като образец за задълбоченото съдействие Йотова загатна комерсиалния конгрес в София, проведен с присъединяване на водещи китайски компании в региона на технологиите, логистиката и енергетиката. Тя също по този начин акцентира значимостта на амбициозните планове, като откриването на клон на китайска банка в България и основаването на директна авиолиния София-Пекин.

Инициативи за бъдещо съдействие

Илияна Йотова обърна внимание и на самодейността „ Един пояс – веднъж “ и формата „ 14+1 “, като посочи стратегическото географско състояние на България като основен фактор за задълбочаване на връзките сред Централна и Източна Европа и Китай.

Активни културни контакти

Вицепрезидентът също по този начин акцентира ролята на културните връзки сред България и Китай посредством активността на Института „ Конфуций “ и Китайския културен център в България. „ Да продължаваме да насърчаваме развиването на културните връзки сред двата народа и да черпим от мъдростта на дълголетните ни цивилизации, “ добави Йотова.

Събитието означи освен 75 години дипломатически връзки, само че и забележителен растеж в съдействието сред България и Китай, като вицепрезидентът акцентира значимостта на бъдещите начинания и продължаването на положителните двустранни връзки.

Съветът на Европейски Съюз разисква приложението на Шенгенското законодателство в България и Румъния

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР