От бурното раждане на новородени звезди до скритите мистерии на

...
От бурното раждане на новородени звезди до скритите мистерии на
Коментари Харесай

Нови кадри на Млечния път разкриват милиарди космически обекти в безпрецедентни подробности


От бурното раждане на новородени звезди до скритите мистерии на галактическото ядро, тези нови изображения демонстрират Млечния път подобен, какъвто в никакъв случай не сте го виждали до момента.

След 13 години наблюдения учените разкриха най-подробната карта на нашата вселена, правена в миналото.

Използвайки инфрачервена светлина, астрономите от Европейската южна обсерватория (ESO) надникнаха през праха и газа, които нормално скриват центъра на галактиката.



Тяхното обстойно изследване демонстрира 1,5 милиарда луни, звезди и планети и покрива повърхност от небето, еквивалентна на 8600 цялостни луни, написа. 

Водещият откривател Данте Минити от Университета " Андрес Бело " в Чили споделя: „ Направихме толкоз доста открития, променихме гледната точка на нашата Галактика вечно. “

Над 420 нощи на наблюдаване, телескопът VISTA на ESO сканира едни и същи райони на небето, с цел да построи извънредно подробна карта на най-слабите обекти.
Прочетете още
Усилията на откривателите са довели до най-голямата карта на нашата вселена, правена в миналото.

Тази нова карта, известна като VISTA Variables (VVVX), е формирана от над 200 000 обособени изображения, направени сред 2010 и 2023 година

С 1,5 милиарда записани обекта, VVVX съдържа около 10 пъти повече обекти от предходната най-голяма карта, издадена през 2012 година

Полученият набор от данни е толкоз огромен, че съдържа 500 терабайта данни - почти еквивалентно на 124 000 кино лентата с висока разграничителна дарба.

Изображенията, оповестени от откривателите, разкриват ярки светещи мъглявини и големи клъстери от звезди.

В едно изображение VVVX улавя двойка зашеметяващи мъглявини, наречени NGC 3603 и NGC 3576, които са надлежно на 22 000 и 9 000 светлинни години от Земята.



Вътре в тези далечни облаци от газ откривателите могат да видят интензивните сили, които раждат нови звезди.

В другия завършек на галактическия набор друго изображение демонстрира Месие 22, клъстер от извънредно остарели звезди, ситуиран на 10 000 светлинни години от Земята.



Тези далечни групи от звезди са измежду едни от най-старите обекти в галактиката.

Д-р Минити сподели, че изследването също по този начин разкрива редица незнайни обекти, известни от откривателите като WIT - което значи " Какво е това? "

Въпреки че тези изображения са красиви, дълбочината и детайлите на тази нова карта също дават на откривателите прозорец към вътрешното действие на Млечния път.

Д-р Минити споделя: „ Сега имаме доста по-ясна картина на вътрешните и далечните райони на диска на Млечния път, която ни оказва помощ да разберем по какъв начин е била съединена нашата Галактика и по какъв начин е еволюирала с времето. “

Наборът от данни е толкоз огромен, че откривателите към момента не са завършили с инспекцията на всички нови открития.

Екипът обаче се надява, че техните наблюдения ще положат основата за работата на бъдещите астрономи.

Съавторът, доктор Филип Лукас, астроном от университета в Хартфордшир, сподели: „ Картата ще се трансформира в интернационален стандарт за проучване на южния Млечен път след десетилетия. “

Най-голямото преимущество на новата карта е, че разрешава на астрономите да гледат в райони на галактиката, които нормално са скрити от множеството телескопи.

Светлината във забележимия набор се блокира от облаците газ и прахуляк, които обитават Млечния път, само че инфрачервената светлина минава през тези трудности.

Проследявайки тези обекти в ядрото за толкоз дълго време, откривателите съумяха да начертаят по какъв начин се движат и да изградят 3D карта на най-вътрешните райони на галактиката.

Д-р Лукас споделя, че това разрешава на откривателите да следят обекти като нов вид стара гигантска звезда с прякор „ остарял пушач “ по способи, които не са били вероятни преди.

Тези антични звезди могат да стоят безшумно десетилетия наред, преди ненадейно да произведат облаци пушек.

Д-р Лукас споделя: „ Тяхното необичайно държание е добра старомодна астрофизична тайнственост. “

Инфрачервеното изображение от картата на VVVX обаче може да даде нови данни за тези неуловими обекти.

Инфрачервените изображения също по този начин разрешиха на откривателите да виждат извънредно студени обекти като свободно плаващи планети, които не обикалят към звезда, или изгорели звезди, наречени кафяви джуджета.

Сега откривателите се приготвят да надстроят телескопа VISTA с нови принадлежности, с цел да могат да съберат повече спектрални данни за изследваните 1,5 милиарда обекта.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР