Още по темата: Унищожаваме ЗАЕДНО старините на Пловдив Фалира първият

...
Още по темата: Унищожаваме ЗАЕДНО старините на Пловдив Фалира първият
Коментари Харесай

Кметът на Централен: Няма как да дежурим пред всеки имот

Още по тематиката: Унищожаваме ЗАЕДНО старините на Пловдив Фалира първият вложител в Тютюневия град

Г-н Стаменов, за какво не спряхте в точния момент багерите на ул. „ Гладстон ” 12?

Няма по какъв начин до всеки частен парцел да дежури админ. В плана, направен от арх. Румяна Пройкова и утвърден от Експертния съвет и НИНКН, е разказан методът по какъв начин да бъде укрепена структурата и да се резервира достоверната фасада. Строителното позволение е издадено от основния проектант на региона Петър Петров на 26 март 2019 година В него категорично е записано, че се позволява ремонт, реституция и възобновяване на съществуващата постройка. Собственикът я събори доста бързо, защото е с гредоред. По най-бързия метод отидохме на място, само че към този момент беше късно - фасадата беше съборена. Запечатахме обекта и незабавно сезирахме прокуратурата с два сигнала - по член 277 от Наказателен кодекс за съзнателно увреждане на паметника на културата и за анулация на строителното позволение.

Възможно ли е къщата да е била пред самосрутване поради поройните дъждове, както твърди притежателят?

Не мисля. Тази къща е издържала повече от 100 години. ​

Как общинската администрация управлява опазването на частните къщи, които имат статут на монументи на културата?

Според настоящите закони контролът се упражнява посредством междуведомствени комисии. В Пловдив комисията се привиква със заповед на кмета на Община Пловдив най-малко един път на месец, с цел да се огледат проблематичните здания. Съставя се констативен протокол и се изпращат наставления на притежателите. Отделно непрекъснат надзор се прави от администрацията на „ Централен ”, като в рекомендациите наложително се показва какъв ремонт би трябвало да бъде изработен и в какъв период. В последните години доста от притежателите възвърнаха парцелите си, други са в ремонт или са покрити с защитни мрежи. Около 35 старинни здания на ул. „ Иван Вазов ”, „ Христо Г. Данов ” и на други централни улици успяхме да включим в плана за енергийна успеваемост, който се финансира по Оперативна програма „ Региони в напредък ”. Ремонтите радикално ще трансформират тяхната визия.

Бавното разглеждане на планове за реставрацията в НИНКН и Община Пловдив не е ли една от аргументите за неприятното положение на част от архитектурните монументи?

Не съм склонен, че процедурите са мудни. Максималният период за разглеждане на планове в НИНКН е сред 4 и 6 месеца. Ако по плана няма забележки, периодите са още по-кратки. Нека да не хвърляме виновност върху специалистите на Министерството на културата, тъй като те съблюдават закона в името на запазването на архитектурните монументи. Отговорността е на притежателите. Няма по какъв начин администрацията да ги принуди да възстановят парцела си, в случай че те нямат опция или пък не желаят.

Не налагате ли санкции, както е планувано в закона?

Обикновено притежателите ги апелират в съда и отново не подхващат ограничения за ремонт на постройките.

Не е ли вид с общински средства да се прави ремонт на знакови здания - монументи на културата и по-късно да се търсят парите за вложени разноски от притежателя?

Не съм осведомен в някоя община да има такава процедура. Подобни процедури имат много незнайни. Строителното позволение се издава на името на притежателя. То се изпраща в РДНСК и влиза в действие единствено тогава, когато притежателят го е получил и персонално се е подписал. Ако притежателите на една постройка не желаят да получат това позволение, по какъв начин ние ще ги принудим да го подпишат? Ако се влагат общински средства, сумата се апелира от притежателя и съдът присъди по-малко пари, по какъв начин ще ги възвръщаме в бюджета? Всичко е в ръцете на притежателите на паметниците на културата. Те са длъжници на пловдивчани, тъй като тези здания са лицето на града.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР