Още по темата МВФ понижи прогнозите си за световния растеж,

...
Още по темата МВФ понижи прогнозите си за световния растеж,
Коментари Харесай

Търговската война и дефицитът на кадри ще забави ръста на Германия през 2018 и 2019 г.

Още по тематиката
МВФ намали прогнозите си за международния напредък, следва закъснение и в България

Неустойчиви политики и популизъм заплашват световната стопанска система, предизвестява фондът
9 окт 2018
Италия отстъпи пред Брюксел за бюджета

Решението на Рим да понижи бюджетния недостиг от 2020 година нататък успокои пазарите
4 окт 2018 Ръстът на най-голямата стопанска система в Европа - тази на Германия, се чака да се забави през тази и идната година. Причините за това са две – неналичието на задоволително квалифицирана работна ръка във вътрешен проект и комерсиалния спор сред Съединени американски щати и Китай. Поради това предстоящото покачване на Брутният вътрешен продукт в интервала 2.1-2.3% за тази година няма да се сбъдне, като действителните резултати ще клонят по скоро към едвам 1.8%, оповестява Reuters, цитирайки икономическия министър на страната Петер Алтмайер. За съпоставяне, през миналата календарна година немската стопанска система означи растеж от 2.5%.

Въпреки това обстановката не е чак толкоз проблематична. Според Алтмайер " вносът ще нарасне с по-бърз ритъм в сравнение с износа и чистата търговия ще резервира подема си, който ще остане непрестанен за десета поредна година. В подтекста на мощното вътрешно търсене възходящият импорт ще способства за намаляването на остатъка по настоящата сметка на 7.1% от Брутният вътрешен продукт за 2019 година и 6.7% за 2020 година В допълнение икономическият напредък е повода за рекордно високата претовареност в страната, повишението на действителните заплати и плануваните данъчни облекчения за служащите.

Търговската война

Търговската война сред Съединени американски щати и Китай оказва въздействие на всички интернационалните пазари, а прогнозата на Международния валутен фонд е, че световната стопанска система " ще понесе огромен удар ", в случай че обстановката се утежни и връзките сред страните се изопнат. Тенденцията е световният напредък да се забави, като упованията са през тази година да бъде 3.7%.

Усещането за тази песимистична прогноза се ускорява, като единствено в последните месеци светът стана очевидец на взаимно налагане на мита сред Вашингтон и Пекин. На този декор Германия усеща резултатите от тези дейности и се застъпва за бързото използване на търговски цени сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, които да улеснят разрешаването на казуса. В допълнение на напред във времето излизат и опитите за отбрана на правилата на свободната търговия с реформирането на Световната комерсиална организация.

Кадровият въпрос

По отношение на казуса с кадровия дефицит при изискващия по-висока подготовка труд концепцията на Алтмайер включва приемането на закон за имиграция, който да разреши привличането на мечтаните служащи от страни отвън Европейски Съюз. Министърът желае приемането на закона да стане факт преди края на годината защото данните сочат, че тъкмо този недостиг коства 0.2 прочие пункта от икономическия напредък, до момента в който външните фактори са виновни за 0.1 прочие пункта.

Като спомагателна мярка, която да улесни процеса, Алтмайер предлага и данъчни облекчения за фирмите, само че все още преобладаващото мнение към момента е, че тези пари могат да бъдат употребявани по-разумно - като вложения в образованието и инфраструктурата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР