Още по темата Мобиле Сапиенс: Ние сме мрежата Скоростното развитие

...
Още по темата Мобиле Сапиенс: Ние сме мрежата Скоростното развитие
Коментари Харесай

"Мобиле Сапиенс": Човекът или домът е по-умен?


Още по тематиката
" Мобиле Сапиенс ":

Ние сме мрежата

Скоростното развиване на телекомуникационните услуги и смартфонитe през последните 10 години промени фундаментално по какъв начин поддържаме връзка, по какъв начин работим и по какъв начин управляваме времето си
20 юни 2018
Мобиле сапиенс: Как непрекъснатата съгласуваност промени човечеството

Съвместният план на " Капитал " и А1 приказва за телекомуникационната гражданска война и какво ще се случи в идващите години, когато ще сме свързани от ново потомство мобилни мрежи
8 юни 2018 " Умният " дом през 2018 година е без кавички. Ако допреди няколко години интернет на нещата звучеше като нещо трагично, само че далечно, автоматизацията на предметите от бита ни към този момент чука на вратата. Отворете й да влезе.

За да стане един дом интелигентен, не е нужно да имате доста умни устройства. Всичко, от което се нуждаете, е висококачествена интернет съгласуваност. 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Постоянният достъп до нея ни разкрива нови сюжети за качествено по-добър живот.
Да вземем да вземем за пример топлата вода . Топлата вода е приносът към добруването на човечеството от Клеопатра насам. В началото е добрувала единствено Клеопатра, а в този момент можем всички. За да избегнат зависимостта от монополни снабдители на подгрята за бита вода, модерните семейства разчитат на местни съоръжения, захранвани с друго гориво. За да извлечем всички изгоди от локалното решение, би трябвало да управляваме ресурсите му с грижата на хора от XXI век, осъзнали, че Земята също има период на валидност. Тук на помощ идват умните термостати с непрекъсната връзка с интернет, която ни разрешава да управляваме от отдалеченост по кое време и какъв брой да подгреем водата за къпане; по кое време включваме или изключваме климатиците в стаите. Дори да изключим напълно евентуалните потребители на сила в дома ни, до момента в който сме на отмора.

В центъра на всеки дом нормално са децата . Но сюжетът, в който ги оставяме сами у дома с часове или да се придвижват сами в огромния град, към този момент е невъобразим. Проблемът не е в повишената параноя на актуалните родители (макар и това да е фактор понякога), а в това, че градовете през днешния ден са два пъти по-големи, с доста по-голям авто трафик и с доста по-динамичен живот с произлизащите от това опасности за деца и подрастващи. Затова доста родители търсят софтуерни решения по какъв начин да създадат градовете по-безопасни и приветливи места за живот за своите наследници. Благодарение на специфични лични устройства с абонаментен проект можем да имаме непрекъсната връзка с децата си. Да беседваме, да си разменяме известия, да им сигнализираме, че е време да се прибират, или да получим уведомление, в случай че са напуснали зоната, която сме определили като безвредна за тях.

Когато къщата е цялостна с олелия и дечурлига, постоянно забравяме някоя лампа включена някъде. И след това се дивим на сметката за ток. Гигантска област на развиване на умния дом са умните крушки . Това са крушки, които на външен тип наподобяват като... крушки. Но в корпуса си имат вграден чип, който разрешава да бъдат ръководени по отношение на поставените цели на управлението. Ръководството сме ние и желаеме да вземем за пример, всички лампи в дома ни да угасват вечер в 22 часа. Своеобразен вечерен час, след който най-малките би трябвало да се отдадат на здравословен сън за напредък, а възрастните да се провиснал в други занимания. Понеже крушките са умни, това не е единствената опция разполагаем. Можем също по този начин да определим, че господарските крушки в спалнята могат да посветят по-дълго, само че с по-мека, приглушена и щадяща изопнатите ни нерви на хора от XXI век светлина.

И като си приказваме за крушки, кой ще изключи тв приемника? При идния летен ремонт помислете дали да не замените старите розетки и контакти с нови, умни такива. Подобно на гореописания сюжет свързаността им с приложение и интернет ви разрешава да управлявате по кое време и какъв брой да работи всеки от електроуредите у дома . Особено потребно, в случай че желаете да ограничите пасивната консумация на електричество на някои машини като перални, съдомиялни или печки. За Бога обаче, не си играйте с хладилника!

Постоянното смаляване на чипове и датчици докара след себе си навлизането на разсъдък във от ден на ден сфери от бита . Роботизираната прахосмукачка (известна още като най-устойчивия войник на специфичните елементи при идентификация на противопехотни мини) е технология от преди повече от 10 години, която през днешния ден е още по-практична с помощта на специфични приложения и непрекъсната съгласуваност с интернет. Умната кафеварка учтиво ни припомня, че е време да сложим още веднъж зърна за кафе. Умни звънци и датчици за порти разрешават да направляваме достъпа до някоя стая (или до всички стаи). Единствено умната четка за зъби е все по този начин лимитирана и не ни защищава от кариес.

В един непрекъснато обвързван свят на безконечен информативен поток нашето взаимоотношение с умните устройства на дома генерира с изключение на улеснение и огромен, резистентен поток от данни. По какъв брой пъти дневно пускаме водата в тоалетната, каква е потреблението на ток в хола спрямо потреблението в спалнята, какъв брой постоянно търкаме по-настойчиво зъбите отляво, в сравнение с отдясно - звучи занимателно, само че и в същото време плащещо. Какво би могло да се случи, в случай че включването и изключването на лампите вкъщи попадне в незаконна мрежа и оттова крадците добият скъпа информация по кое време не сме у дома, с цел да се опитат да влязат с щурм? Как би постъпил с хранителния ни табиет, документиран от умния ледник, производителят на кисело мляко, щом забележи, че не харесваме толкоз нискомаслено мляко, само че за сметка на това задържаме една кофичка приблизително за 38 часа, преди да я изядем? Данните са новият нефт, по тази причина и се нуждаем от сигурен сътрудник в обработката им. Компания, която ще има най-високия стандарт за предпазване и обработка, криптиране и строги правила за достъп от трети страни. Защото в умния дом умни към този момент не би трябвало да бъдат единствено стопаните и техните принадлежности, само че и доставчиците на услуги. По този метод удобствата на живота ни през днешния ден ще са обезпечени и в бъдеще. А1 към този момент вкара разум в дома ни

А1 към този момент показа решение за ръководство на дома - платформата Smart Home. С нея потребителите могат да ръководят осветлението и разнообразни устройства в жилището или къщата си (свързани към смарт контакта), както и могат да му обезпечат още по-добра отбрана.

Какво е нужно:
За да стане домът интелигентен, А1 предлага централно устройство (тъй наречения гейтуей), посредством което се управляват всички свързани уреди. Инсталацията му е извънредно лесна, нужно е единствено да се свърже към интернет през кабел или wi-fi и след това се настройва през смарт телефона през приложението Smart Home Solution на А1 за Гугъл Play или App Store. А1 предлага и смарт крушки и контакти, датчици и аларми. Услугата разполага и с изкуствен интелект, който следи навиците на потребителите - по кое време изключват лампи, по кое време излизат от вкъщи и така нататък, и употребява машинно самообразование, с цел да се нагоди съгласно тях и да предугажда по кое време да включи или изключи крушка или тревога.

А1 Smart Home се предлага в два пакета:

Пакет Comfort
Чрез него потребителят може да ръководи работата на електроуредите, когато е отвън дома. В комплекта са включени гейтуей, смарт крушка, смарт контакт и датчик, който засича придвижването и мери осветеността и температурата в помещението. Всеки може да прибавя крушки и контакти за други стаи, които също да бъдат ръководени през централното устройство. Така всеки консуматор може отдалечено да управлява по кое време да се включи или изключи крушката, както и да спре забравената ютия, обвързвана към смарт контакта (кошмара на всеки от нас). Цена: 19.99 лева на месец плюс 149.99 лева в брой за устройствата

Пакет Security
В него с изключение на гейтуей е включен и датчик, който демонстрира по кое време има отворена врата или прозорец при овакантяване на дома. Допълнителната отбрана се обезпечава и от сирената, която предизвестява, в случай че чужд влезе в жилището. Тогава Smart Home изпраща и уведомление до телефона на потребителя. Една от главните функционалности на системата е опцията да записва по кое време и кой член от фамилията се прибира или излиза от вкъщи. Цена: 19.99 лева на месец плюс 149.99 лева в брой за устройствата

От по кое време се предлага:
Пакетите към този момент са част от услугите. И са с включени устройства - хъб, смарт крушки и контакти, датчици и аларми. Може да се добави и Premium Gateway с батерия и 3GB мобилен интернет, които работят даже при спиране на електроснабдяването в жилището.
Статията е част от взаимния план на " Капитал " и А1 " Мобиле сапиенс "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР