Още по темата Крайни, разделени и дезинформиращи Ултрадесните консерватори доминират

...
Още по темата Крайни, разделени и дезинформиращи Ултрадесните консерватори доминират
Коментари Харесай

Лъжата почти винаги побеждава истината в Twitter

Още по тематиката
Крайни, разграничени и дезинформиращи

Ултрадесните консерватори преобладават използването на подправени вести в Съединени американски щати, демонстрира проучване на University of Oxford
15 фев 2018
Twitter за пръв път регистрира тримесечна облага

Платформата е изправена пред възходяща конкуренция от Instagram и Snap
11 фев 2018 Лъжата господства над истината в Twitter. Това демонстрира огромно изследване на подправените вести, оповестено в сп. Science и представено от The Atlantic. Според него недостоверните истории доближават до повече хора, проникват по-дълбоко в обществената мрежа и се популяризират по-бързо от акуратната информация. Така на процедура се оказва, че Twitter систематично толерира лъжата за сметка на истината и нито специалистите, нито софтуерните компании знаят по какъв начин да се опълчват на тази наклонност.

Изследването обгръща всяка огромна оспорвана вест на британски език в Twitter – или към 126 хиляди истории, туитнати от 3 млн. консуматори в интервал от над 10 години. Неговото умозаключение е, че достоверността не може да се състезава със слуховете и измислиците.

Кой е отговорен

" Изглежда много ясно от нашето изследване, че подправената информация се показва по-добре от същинските вести. И това не е единствено поради ботовете, а може да има нещо общо с човешката природа ", показва Соруш Восуги, откривател от MIT, който проучва подправени вести от 2013 година и е началник на изследването.

Въпреки че заключенията са единствено за Twitter, проучването има отражение върху Фейсбук, YouTube и всяка друга обществена мрежа. Специалистите предизвестяват, че платформа, която има общо с провокативно наличие, рискува да тиражира подправени вести.

Според създателите на изследването една недостоверна информация доближава 1500 души до шест пъти по-бързо, в сравнение с същинската история. И до момента в който подправените вести се показват по-добре във всяка сфера – бизнес, тероризъм, технологии и забавление, то тези по отношение на политиката нормално реализират най-хубави резултати. Потребителите на Twitter, наподобява, избират да споделят неистини, защото вероятността те да бъдат ретуитнати е 70% по-голяма спрямо достоверната информация. Проучването обобщава, че подправените вести са във напредък, " тъй като хората, а не роботите са по-склонни да ги популяризират ".

Степен на казуса

Анализатори обявиха, че проучването дава най-широкия взор до момента за степента на казуса в обществените мрежи. " Това е едно в действителност забавно и впечатляващо изследване. Резултатите по какъв начин погрешните истории се популяризират по-бързо от правилните наподобяват безапелационни, разумни и добре подплатени ", разяснява Расмус Клеис Нилсън, професор по политическа връзка в University of Oxford.

Заключенията към този момент провокираха безпокойствие в научните среди. " Трябва да преформатираме нашата осведомителна екосистема през сегашния век ", написа група от политически анализатори в материал, оповестен в сп. Science. Те приканват за ограничения " за понижаване на разпространяването на подправени вести и за справяне с патологиите, които се демонстрират " за основаване на новинарска екосистема, " която цени и предизвиква истината ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР