Още по темата: ЕВН и Общината ужилиха два пъти семейство

...
Още по темата: ЕВН и Общината ужилиха два пъти семейство
Коментари Харесай

Реституцията превърна десетки пловдивчани в милионери

Още по тематиката: ЕВН и Общината ужилиха два пъти семейство в Остромила Наследниците на Синята къща осъдиха Общината в Страсбург ЕВН: Местим кабелите, само че за сметка на клиенти

Четирите реституционни закона, признати от Народното събрание в първите години на демокрацията, обилно компенсираха множеството наследници за брутално отнетите по времето на соца частни парцели. Късметлиите съумяха да си вземат освен тогавашните ниви и празни терени в градските околности, само че и да получат здания, площадни и паркови пространства в центъра на Пловдив, което бързо ги трансформира в милионери, каквито в действителност, въпреки и в други измерения, са били и прадедите им. В множеството случаи възобновяване на собствеността е станало с решение на съда.

Най-фрапиращият образец е с реституцията на площад „ Стефан Стамболов ”. Преди 17 години, когато кмет на Пловдив беше доктор Иван Чомаков, наследниците на Димитър Бояджиев шокираха съгражданите си, като започнаха да разпъват мрежа на пл. „ Стефан Стамболов ” до шадравана, с цел да оградят личния си парцел с повърхност 250 кв. метра. Оказа се, че парчето от площада е върнато на реститутите с решение на Върховния административен съд още в средата на 90-те години и от този момент те не могат да го употребяват. Затова се решили на крайната мярка. В Община Пловдив склониха на заменка, вследствие на което наследниците получиха три апетитни парцела, в това число и двуетажна непокътната къща на пъпа на града, на ул. „ Патриарх Евтимий ”.

Пак съвсем под прозорците на общинарите, на ул. „ Емил де Лавеле ”, реституцията отхапа част от пешеходния тротоар, който води към Цар-Симеоновата градина. Красивата старинна къща в съседство с аспект към парка, където преди се обитаваше детска градина, мина в ръцете на наследниците. В момента тя се реставрира. Мащабното възобновяване на отнетата благосъстоятелност „ изяде ” и други забавачки, в това число на ул. „ Иван Вазов ”.

Темида възвърне половин декар земя на площада пред кино „ Космос ” на фамилия Дякови.

По това време един от наследниците - юристът Александър Дяков, умрял по-късно, беше кмет на регион „ Централен ”. Неговите родственици построиха в парцела си дузина магазини и сполучливо ги даваха чартърен, до момента в който Община Пловдив не реши да го отчужди. След правосъдните борби пространството пред киното скоро ще бъде разчистено. От общинския бюджет на реститутите ще бъдат наброени 255 700 лв..

По-изгодно изтъргуваха бащинията наследниците на 286 кв. метра на пл. „ Централен ”. За два пъти по-малък имот Общинският съвет се съгласи да даде на 30-те притежатели 600 000 лв., единствено да не пречат на благоустрояването на площада. Преди това сред градската администрация и реститутите се водеше тиха война. Със заповед на кмета магазините бяха съборени, а притежателите на собствен ред опасаха мястото с ограда и сложиха катанец. Община Пловдив не съумя да потвърди правото си на парцела, чийто адрес не е на площада, а е при започване на Главната - на ул. " Княз Александър Първи " 53, развя белия байрак и заплати за петгодишното занемаряване на конституционната цялост на частната благосъстоятелност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР