Още по темата Британската икономика наваксва въпреки притесненията за глобалната

...
Още по темата Британската икономика наваксва въпреки притесненията за глобалната
Коментари Харесай

Тереза Мей с амбиция Великобритания да стане най-големият инвеститор в Африка до 2022 г.

Още по тематиката
Британската стопанска система наваксва макар терзанията за световната търговия

Растежът през второто тримесечие е 0.4% спрямо предходното, само че производството се свива
12 авг 2018
Ще се трансформира ли Джибути в следващата страна, попаднала във финансовия капан на Китай

В африканската страна се намира основна военна база на Съединени американски щати, което я прави изключително значима за Вашингтон
7 авг 2018
Как ще се отрази неналичието на договорка по Brexit на английската стопанска система

Обединеното кралство ще избегне рецесията през 2019 година, само че растежът ще понесе сериозен удар
30 юли 2018 Тереза Мей даде обещание усилване на английските инвестиции в Африка, като разгласи амбициозната цел до 2022 година страната да стане най-големият вложител измежду страните от Г-7 на континента. Премиерът на Англия стартира първата си африканска обиколка с посещаване в Република Южна Африка. Мей се надява да усили въздействието на страната и на английските компании в Африка с наближаването на Brexit. В първите си срещи в Кейптаун, Мей даде обещание също по този начин Лондон да усили дипломатическото си наличие в района, написа Financial Times. Визитата на Мей ще продължи и в Нигерия и Кения, само че може би се случва прекомерно късно, с цел да има стремежи резултат.

Началото на амбициозна аудиенция

Тереза Мей, дружно с делегация от 29 английски бизнес водачи, кацна през днешния ден в Кейптаун. На първата си конференция, английският министър председател даде обещание по-тясно дипломатическо и икономическо съдействие сред Обединеното кралство и страните от Африка. Мей ще продължи със същото обръщение и в Нигерия и Кения, другите две най-големи стопански системи в Африка.

Визитата на Мей се случва в миг, в който още изобщо не е несъмнено по какъв начин ще наподобява договорката за излизане на Англия от Европейски Съюз и дали изобщо ще има такава. Мей се надява да усили английското въздействие в Африка и вероятно да си обезпечи различни пазари при излизане от единния пазар на Европейски Съюз .

Предложени вложения

Британският министър председател съобщи, че желае Англия да се трансформира в най-големия вложител от Г-7 в цяла Африка. По-конкретно, Мей даде обещание, че държавният капиталов фонд CDC ще влага 3.5 милиарда паунда в африкански планове през идващите 4 години. Тереза Мей също разгласи, че задграничните помощи, които Англия дава на района, ще се преструктурират, с цел да подкрепят за оформянето на постоянен частен бранш.

Британският министър председател има нараснал късмет за удобен банкет от африканските водачи, защото хаосът породен от протекционистките ограничения на Доналд Тръмп ги прави по-податливи към такива дипломатически ограничения. Частни английски компании към този момент имат вложения на стойност 55 милиарда паунда в африканския континент, малко по-ниски от американските вложения там.

Възможни проблеми

Въпреки всичко Мей може би идва в Субсахарска Африка прекомерно късно. Това е първата аудиенция на английски министър председател в района от пет години насам. За съпоставяне френският президент Еманюел Макрон е посетил разнообразни африкански страни 11 пъти за последната година като част от опита си да направи изкусен завой към Африка.

Китайският президент Си Дзинпин едвам предишния месец се завърна от рутинно посещаване на 4 страни в района, а държавни китайски компании към този момент имат многомилиардни инфраструктурни вложения на континента.

Експерти предизвестяват, че даже в случай че задачата на Мей е сполучлива, общият размер на стопанските системи на Южна Африка, Нигерия, и Кения се равнява жестоко на този на Холандия , което не ги прави сериозна опция на единния европейски пазар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР