Още петима българи попаднаха в санкционния списък на САЩ -

...
Още петима българи попаднаха в санкционния списък на САЩ -
Коментари Харесай

САЩ искат да видят фокус върху съдебна реформа у нас frognews.bg

Още петима българи попаднаха в санкционния лист на Съединени американски щати - някогашният финансов министър в държавните управления на ГЕРБ Владислав Горанов, политикът от Българска социалистическа партия Румен Овчаров, водачът на придвижване " Русофили " Николай Малинов и двама някогашни шефове на АЕЦ " Козлодуй ". 

 

От ГЕРБ се разграничиха от Владислав Горанов. Самият той дефинира включването си в листата като “репутационна вреда ” за партията, само че отхвърли обвиняванията по отношение на него, а точно - за корист с въздействие, взимане на подкупи. Румен Овчаров видя “опит да се ударят българските ползи в енергетиката ”. Иван Генов дефинира глобите като “анонимки ”. Николай Малинов отхвърли да е съветски разузнавач и уточни като причина за включването си в листата “Магнитски ” русофилството. Според Александър Николов става дума за “150% погрешни изказвания ”. 

 

" Санкциите имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа и съдействието със международните компании, както и диверсификацията на енергийните източници. Важно е някои остарели практики да бъдат разпознати и прекъснати. Тези наказания следват доказателствата, с които разполагаме, и откриват десетки милиони евро, които са били взети от българския народ и дадени в някои случаи на длъжностни лица, в някои случаи на задгранични компании. Целта на тези наказания е България да бъде в положение да проверява и да стопира сходно държание, с цел да бъде пълновръстен участник в международната стопанска система. Това, което бихме желали да забележим по-нататък, е фокус върху правосъдната промяна. Важно е, че предприехме тези дейности с сътрудниците от Обединеното кралство в цялостно благозвучие с полезностите и на Европейски Съюз. Действията за правосъдна промяна, които бяха показани в последния състав на Народното събрание, имат за цел да създадат допустимо България да проверява и преследва забърканите лица, а по-късно да реформира институциите, които дават отговор за тези дейности. Така че това, което бихме желали да забележим, е явен ангажимент от страна на всички партии да вкарат промяната и да я гласоподават като предпочитан въпрос в новия парламент ”, съобщи пред БНР Джеймс О’Брайън.

 

По думите му у нас има схващане за значимостта от тези промени, само че липсват дейности. 

 

“Бихме желали да забележим развой, при който партиите да се съберат и да реализират единодушие по съответен текст и да се ангажират да го гласоподават при започване на новия парламент. И по-късно да го приложат напълно. Защото желаеме, не просто закони на хартия, нали? А България да има самостоятелна, безпристрастна и виновна следствена работа, работа за битка с корупцията, основен прокурор и така нататък Освен законодателство, би трябвало и използване на тези закони. Чух мощни задължения от всички партии, с които приказвах, и знам, че някои от останалите споделиха, че твърдо поддържат законодателството за правосъдната промяна. Имаме положителни взаимоотношения с водещите партии, които обявиха, че желаят да придвижат тази правосъдна промяна ”, добави той. 

 

О’Брайън отхвърли глобите да целят подкопаване или заобикаляне на институциите у нас, а също така не са офанзива към съответна политическа партия. 

 

“Те се отнасят до обособени лица, които сътвориха паралелна система, която отклони доста пари от хората в България и попречва изключително реформирането на българската енергийна система. И в този момент е време да се продължи по по-добър метод. Смятаме, че правосъдната промяна е най-важната нова стъпка в антикорупционната промяна, която описах ”, безапелационен бе той и добави: 

 

“Очевидно е, че имаме отлично посолство тук. Но първо - ние оценяваме сътрудниците си по това дали споделяме резултати и полезности. Ако има хора, които единствено приказват, а след това не работят, те не са изключително ефикасни сътрудници. Има доста разнообразни измерения, в които хората работят като наши сътрудници и по разнообразни въпроси. В този случай може да има разнообразни обединения, посланието на тези наказания е, че тази промяна на системата за битка с корупцията, на основния прокурор, на комисията за битка с корупцията, това е доста значимо за Европейски Съюз, за Обединеното кралство и за Съединени американски щати и точно в това ние измерваме нашето партньорство. Дали ще бъдем прави в оценката си за това кой желае да реализира резултати и кой желае да приказва? Е, знаете ли, уповавам се вие жителите, както и медиите, да потърсите сметка за това. Отворени сме за другите отзиви и от гражданското общество. Но още веднъж ще гледаме кой ще реализира тези промени ”.

 

О’Брайън обаче отхвърли да отговори на въпрос дали родните институции са осведомени с изнесената от американското финансово министерство информация, както и дали са били поискани съответни данни след това. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР