Още от октомври беше ясно, че няма шанс за правителство Вариантът

...
Още от октомври беше ясно, че няма шанс за правителство
Вариантът
Коментари Харесай

Кольо Колев, социолог: Букетът с рози може да се окаже ритн...

Още от октомври беше ясно, че няма късмет за държавно управление

Вариантът Демократична България да получи мандата беше люлеене на въздуха и без абсурда с " Нексо "

Възможно е след новите избори партиите да станат по-компромисни, само че е допустима и радикализация 


 

- Г-н Колев, за какво президентът избра да връчи третия мандат още веднъж на Българска социалистическа партия, след три техни несполучливи опита да го осъществят? 

- Досега президентът постоянно е давал третия мандат на третата политическа мощ в Народното събрание. Преди това беше Българска социалистическа партия. Сега господин Радев прескочи третата и четвъртата партия ​- Движение за права и свободи и " Възраждане ", с цел да даде мандата на социалистическата партия. Ако беше дал мандата на Движение за права и свободи, с които всички оповестиха, че няма да договарят, щяха да стартират обвинявания, че президентът не желае да се сформира кабинет. За " Възраждане " важи същият мотив. Т.е. логиката е третият мандат да получи идната политическа групировка, значително това беше предизвестено. Въпросът не беше кое е допустимо да докара до сформиране на кабинет, а кое ще провокира по-малко звук в политическото пространство. 

А и почтено казано, нямаше безусловно никакво значение на кой президентът ще връчи третия мандат. Още след затварянето на изборните урни през октомври се видя съотношението на силите и беше ясно, че е невероятно съставяне на държавно управление, което да стъпи на устойчиво болшинство. 

- Между президента и водача на Българска социалистическа партия в последно време прехвърчаха много искри, тя го притисна и на персонална основа ​- с присъединяване на щерка му във филм на публичната телевизия. Доловихте ли двуличие в букета рози, който президентът подари на рожденичката Корнелия Нинова, преди да й връчи мандата?

- За мен букетът бе естествен човешки жест. Да, госпожа Нинова беше в президентството като водач на политическа партия, само че има рожден ден, освен това е дама. Съвсем обикновено ми наподобява да <210> бъдат поднесени цветя. Може би с бонбоните „ Мерси “ Нинова малко преигра, само че отново е някаква форма на човешки жест. Чух мнения за разбъркване на официални и неофициални взаимоотношения. Но в тази ситуация да търсим под вола теле не ми наподобява съществено.

Друг е въпросът дали това е някакво заиграване, токсичен подарък, скрита форма на торпилиране на партията. Без подозрение възможностите за кабинет са нулеви, каквито биха били и при вс​еки от останалите политически играчи, които вероятно биха могли да получат третия мандат. Така че дали третият мандат с букет рози е подарък, или е прикрит ритник е мъчно да се каже, има и бонус, и негатив. Не може да бъде интерпретирано еднопосочно. Ако решат да вършат взаимни отстъпки, естествено, ще изгубят гласоподаватели. Ако не осъществят мандата, отново е удар върху тях. Но пък получават медийно време да изясняват политиките си за богатството на страната.

Българска социалистическа партия получава опция в продължение на седмица или 10 дни да се употребява с медийно внимание. Но въпреки това, получава горещия картоф. Както сподели сътрудника Кънчо Стойчев, мандатът е като граната, на която е изваден шплентът и въпросът е по кое време ще гръмне. А който я вземе, при него ще гръмне.       

- Имаше много спекулации, че Демократична България има шансове да осъществя кабинет, в случай че получи третия мандат. Скандалът с " Нексо ", избухнал преди дни, ли накара президента да неглижира този вид?

- Вариантът Демократична България беше, общо взето, люлеене на въздуха, като опция бяха стартирани неизпълними действително неща. Едва ли абсурдът с криптовалутата има директно отношение към това Демократична България да не получат мандат. Може да бъде употребявано като мотив, само че не и като сериозен мотив.

Впрочем така наречен скандал наподобява малко като шит с бели конци.

- Иска ли в действителност откровено президентът да има постоянно държавно управление, или скрито се надява да продължи да ръководи назначен от него длъжностен кабинет?

- Президентът не може да направи нищо друго. Ходовете му са написани от Конституцията и той прецизно я съблюдава. Не може да бъде упрекнат, че бонифицира някого или играе против някого. Президентът извършва отговорностите, написани в главния закон. Нормално е в интервал на междуцарствие да се пускат разнообразни имена и хрумвания, даже за конституционни промени. Винаги нов план се мъти някъде надълбоко. Но това са просто думи. Впрочем има ниша за нов план, защото голяма част от гласоподавателите не могат да се припознаят в партиите на съществуващия политически пазар. Ясно го демонстрира това, че близо 90 хиляди души отидоха до урните, с цел да зачертаят „ не поддържам никого “. Едно е обаче да има ниша, напълно друго е някой да я запълни. Говори се за ново ляво, за ново дясно - „ Спаси София “ стана политическа партия, някои ще вършат ново центристко. Не виждам обаче в съществуващите играчи опит дейно да запълнят съществуващата ниша.

- Колко ще бавят връщането на досието Българска социалистическа партия? 

-  Всяко прекомерно закъснение е недопустимо. Всяко прекомерно внимание стартира да работи и отрицателно. На гласоподавателите им омръзнаха тези сценки. Не имам вяра Българска социалистическа партия да държат мандата повече от седмица, до десетина дни. Не мисля, че ще си разрешат подправено удължение на времето. Още повече рекламираните диалози с водачите на останалите партии ясно ще покажат, че няма особена вероятност за сформиране на постоянно държавно управление. Смятам, че в границите на най-вече 10 дни мандатът ще бъде върнат като неосъществен. Не считам, че ще се стигне до предложение за министър председател.

- Т.е. съвсем несъмнено отиваме на избори в края на март?

- Да, най-вероятно предварителните парламентарни избори ще са или в края на март, или в първата седмица на април.

- Могат ли тези избори да трансформират настройките и в каква посока? Ще създадат ли те компромисите сред политическите играчи по-възможни? 

- Не би трябвало да подценяваме фактора време. Той играе доста сериозна роля в тази ситуация, защото виждаме какво се случва в Европа. Като експресен трен се задава икономическа рецесия. Чука на вратата и енергийна рецесия. 

И по едно и също време с това виждаме ескалация на войната в Украйна. Като че ли от ден на ден червени линии се пресичат, все по-големи и модерни оръжия, ракети се доставят в центъра на Европа. Всичко това демонстрира ясно, че се намираме в доста сериозна турбуленция. Не знаем по какъв начин ще се развива тя в обозримо бъдеще, в границите на тези два и половина-три месеца до възможните нови избори.

Така че доста може да се промени при едни нови избори. А може и нищо да не се промени. Трудно е да се създадат прогнози. Твърде евентуално е обаче изборната интензивност да падне още повече. И в случай че стигнем до 2 млн. гласоподаватели, ще бъде огромен триумф. Това обаче значи подозрения в легитимността както на определеното Народно заседание, по този начин и на образуваните на негова основа държавни управления.

Разбира се, при последващи избори може да се промени и мисленето на партиите. Напълно е допустимо " Възраждане " да успее да повдигне изборните си резултати и това да стресне другите партии и да направи по-лесно обединяването им в името на това да попречат на националистическа вълна. Напълно е допустимо и някои от сегашните партии да не влязат, да има реанимация на отпаднали партии. При ниска изборна интензивност това е изцяло допустимо. Може и Слави Трифонов да се върне в Народно събрание, може и Мая Манолова да се върне, поръчки дават и Национална движение „Симеон Втори".

 Възможно е партиите да станат по-компромисни, само че е допустима и радикализация на фона на всички турбуленции на открито. И ще е значимо не толкоз това, което ще се промени в България, а това, което ще се трансформира в света.  

  - Кои ще са партиите с най-големи шансове за триумф на бъдещи избори?

- Нещата няма да зависят толкоз от вътрешната политическа игра на политическите ни партии, колкото от процесите, течащи в Европа и света. При Българска социалистическа партия ще се отрази  вътрешната им борба през първата десетдневка на февруари, когато имат плануван конгрес. Какво ще стане с Българска социалистическа партия, значително зависи от опцията да вземат решение и вътрешнопартийните си проблеми. Самият мандат самичък по себе си няма да им се отрази изключително. 

Ще се намеси и така наречен хартиена бюлетина. Според мен пазаруването на гласове още веднъж ще набере сили. Така че би трябвало да имаме поради и опцията на обособените политически обединения да пазарят гласове, което отново ще следим, за жалост.     

- Конспиративно ли е да търсим външни фактори, които въздействат и търсят полза от това у нас да ври и кипи, вместо да има устойчиво ръководство?

- По-скоро допускам, че има фактори, които по-скоро желаят да има устойчиво ръководство, в сравнение с да ври и кипи. В момента в Народното събрание се следи така наречен евроатлантическо болшинство, което е преференциално за избрани геополитически играчи. Но това, че те имат ползи, напълно не значи, че сега могат да наложат и диктуват напълно волята си.

- Ще доведат ли локалните избори наесен, в които са вторачени всички партии, до отрезвяване и нормализиране на политическата обстановка у нас?

- Без подозрение локалните избори са мног​о значими, а идните ще бъдат много особени. Ще следим всеобщо разграничаване на претендентите, даже от партиите, които ги поддържат. Кандидатите няма да желаят да играят така наречен тяснопартийни игри. Ако тръгнат да го вършат, значително ще изгубят. Не ми се има вяра, че локалните избори ще стабилизират политическите партии и ще придадат особена тежест на една или друга.

Но в случай че прегледате анализите след всички локални избори, с шок ще установите, че всички са спечелили. Вероятно отново ще следим същото.

 

Кольо Колев е приключил логика на психиката и социология в Софийския университет. Работил в Националния център за проучване на публичното мнение. През 1994 година учредява частната организация за социологически изследвания " Медиана ", чийто шеф е и през днешния ден.  

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР