Още от началото на руската инвазия в Украйна на 24

...
Още от началото на руската инвазия в Украйна на 24
Коментари Харесай

Ще се окажат ли руските щурмови хеликоптери от решаващо значение за изхода от войната в Украйна

Още от началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари Русия постави всички старания да обезврежда военновъздушните сили, противовъздушната защита и да унищожи военните летища на украинските сили. По този метод Русия си обезпечи още при започване на войната предимство във въздуха, което е от решаващо значение за хода на бойните дейности.

След повече от три месеца война съветските сили изпробваха в Украйна съвсем всичките си налични системи от въоръжения, само че като изключително надеждни и ефикасни се демонстрираха новите мостри съветски щурмови хеликоптери, които по доста свои характерности са сравними, а по някои даже превъзхождат западните аналози.

През последната седмица съветските войски приготвят нова огромна офанзива в региона на град Славянск, най-важния опорен пункт на украинските сили в Донбас, заяви украинският общоприет щаб.

Руските войски трансферират нови елементи в хода на осъществявани мерки за офанзива на Славянск от две направления - откъм намиращия се под техен надзор Изюм, който е на към 50 км на север, и откъм неотдавна завладения град Лиман, се споделя в ежедневната сводка за бойните дейности на генералния щаб на украинските сили. Според Украйна Русия е трансферирала към региона на Изюм 250 военни машини и е поправила развален железопътен мост, с цел да форсира снабдяването на частите си.

Украинският общоприет щаб добави, че в същата зона е ситуирана и ескадрила щурмови хеликоптери Ка-52 „ Алигатор “. Тези вертолети са считани за най-усъвършенстваните тежки щурмови хеликоптери на Русия.

Какво отличава тези летателни бойни машини и ги прави толкоз дейно оръжие във всички въоръжени спорове, които Русия е водила през последните години?

Артилерията не съумя да се потвърди като задоволително надеждно оръжие по-специално във войната в Украйна, защото бойните елементи и машини доста бързо се предислоцират и стават сложна за поразяване цел за наземните въоръжения, отбелязва в. „ Независимая газета “.

Руските хеликоптери Ка-52 „ Алигатор “ (Hokum B – „ Трик “ по класификацията на НАТО) са създадени от конструкторското бюро „ Камов “ въз основата на по-ранен модел – Ка-50 „ Черна акула “, чието бойно кръщение е още по време на руската инвазия в Афганистан.

Във войната в Украйна хеликоптерите Ка-52 всекидневно се употребяват от съветските сили в тандем, а водачите извършават пускове на ракети от разстояние до задачата повече от 5 километра, което прави бойната летателна машина на процедура неуязвима. Но даже и изумени, тези хеликоптери постоянно съумяват да се върнат назад в базите си, защото имат подсилена ризница на пилотската кабина.

Ка-52 „ Алигатор “ е съветски разузнавателно-щурмови хеликоптер от ново потомство, чийто вид за корабно базиране Ка-52 „ Катран “ може да бъде екипиран даже с по-мощна система от въоръжение. Прототипът на Ка-52 за първи път се появи на авиационното ревю МАКС-2005 в Подмосковието. Изпитателните полети на машината започнаха през 2008 година През същата година стартира серийното произвеждане на тези хеликоптери, които стават съперник на различен модел съветски вертолети – Ми-28 Н „ Нощен ловджия “. И двата модела хеликопетри имат екипаж от двама души, само че за разлика от Ми-28 Н при Ка-52 водачите са ситуирани един до различен, а не един зад различен, като по този метод хеликоптерът получава опция да стане и учебно-тренировъчна машина. Хеликоптерът Ка-52 е двувитлов, без витло на опашката.

Появата на нови композитни материали разреши на конструкторите на Ка-52 „ Алигатор “ оптимално да бронират пилотската кабина за отбрана на екипажа, без да се постанова да усилват излишно тежестта на машината, отбелязва „ Независимая газета “.

Главният конструктор на Ка-52 Сергей Михеев съумява да създаде даже неповторима система за катапултиране на екипажа на хеликоптера, което се реализира посредством откачане на лопатите на витлата посредством взривен механизъм. Направено е всичко за сигурността на екипажа в бойни условия. Кабината е много компактна, само че навигационните и прицелните принадлежности са усъвършенствани.

Хеликоптерът може да носи също разнообразно въоръжение, измежду което най-мощни са управляемите ракети „ Атака “ и „ Щурм-ВУ “. Машината може да носи въоръжение с тегло 2800 кг, в това число неуправляеми ракети, бомби, и автоматизирани оръдия, което прави от тежкия щурмови хеликоптер същински въздушен танк.

През март 2016 година няколко машини Ка-52 бяха трансферирани в състава на авиационната група на съветските Военнокосмически сили в Сирия. Излитащи от палубата на самолетоносача „ Адмирал Кузнецов “, тези хеликоптери се потвърдиха като дейно оръжие в битката с групировката „ Ислямска страна “( ИД).

Ка-52 М е усъвършенствана версия на хеликоптера Ка-52 „ Алигатор “. Първият полет на Ка-52 М се състоя през август 2020. Проучва се опцията новата версия Ка-52 М да носи новата съветска крилата ракета, известна единствено като „ Изделие 305 “, а също по този начин да разполага с осъвременена оптико-електронна система.

Единствените компликации с употребата на хеликоптерите Ка-52 от съветската войска е дефицитът на подготвени водачи, само че работата в тази тенденция продължава, показва „ Независимая газета “. Ка-52 „ Алигатор “ е бойна летателна машина, която е изключително ефикасна за заличаване на колони от бронирана военна техника в дълбочина в територията на съперника и нанасяне на изненадващи удари по военни обекти, тъй като хеликоптерът е кадърен да лети на пределно ниска височина и да остава неосезаем за радарите.

Според западни анализатори Русия към този момент изчерпва запасите си от високоточни ракети, каквито би могла да употребява при нашествието си в Украйна. Заради това потреблението на щурмови хеликоптери като Ка-52 ще стане все по-решаващо за изхода на бойните дейности.

Украинската войска обаче получава от ден на ден оръжия от Запада, в това число ПЗРК, които са способни да противодействат на съветските хеликоптери. В последна сметка изходът от войната може да бъде решен от опазване или изгубването от Русия на превъзходството във въздуха, както демонстрира опитът на руската военна акция в Афганистан, когато Съветският съюз стартира да понасят тежки загуби, откакто Съединени американски щати доставиха на муджахидините ПЗРК „ Стингър “. Затова съветските сили са сложени пред алтернативата да водят война на безсилие или светкавична атака с по-малко материални и човешки загуби.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР