Още от момента, в който попадна под светлините на прожектора,

...
Още от момента, в който попадна под светлините на прожектора,
Коментари Харесай

„Модерна“ обяви единична ваксина, съчетаваща бустер доза срещу COVID-19 с ваксина срещу грип

Още от момента, в който попадна под светлините на прожектора, вирусът SARS-CoV-2, който провокира COVID-19, бива непрекъснато съпоставян с грипа. Лесно е да забележим за какво – и двете болести са неприятни, популяризират се по въздушно-капков път и убиват непропорционално възрастните и уязвимите представители на обществото. Разбира се, през днешния ден знаем, че тези повърхности прилики крият рискови разлики – COVID-19 е по-вирулентен и рисков от грипа. Науката за имунизациите обаче се развива непрекъснато и през днешния ден наподобява, че двете болести въпреки всичко имат нещо общо между тях, а точно – годишна единична ваксина, която да оказва помощ на телата ни да се борят с тях.

„ Модерна “ – биотехнологичната компания, която създаде една от новите иРНК ваксини, разгласи поредност от модернизации по време на своя годишен R&R Day, извършен предходната седмица, в това число създаването на иРНК ваксини против рак, сърдечни болести и разнообразни респираторни проблеми. Една от обявените стратегии обаче изпъква пред всички останали – тя съставлява първата стъпка в създаването на единична ваксина, съчетаваща бустер доза против COVID-19 с ваксина против грип.

„ Днес разгласяваме първата стъпка във връзка с нашата новаторска стратегия за респираторни ваксини с създаването на единична ваксина, която комбинира бустер и против COVID-19, и против грипа – съобщи Стефан Бансел, основен изпълнителен шеф на компанията. - Ние реализираме прогрес при записването на пациенти в нашите стратегии за редки болести и сме изцяло ангажирани с нашите проби на персонализирана ваксина против рак. Вярваме, че това е единствено началото на нови информационно-базирани медикаменти. “

Ваксинационните стратегии на „ Модерна “ реализираха извънредно огромен триумф и избавиха стотици хиляди животи единствено в Съединени американски щати. Ваксините на компанията са безвредни и ефикасни и в случай че разновидността Делта не се беше появил, през днешния ден нашият единствен проблем щеше да бъде по какъв начин да накараме хората да престанат да се тровят с медикаменти за коне. Вариантът Делта обаче съставлява съществено предизвикателство – той се предава доста по-лесно, евентуално по-опасен е и по всяка възможност може да надхитри нашите ваксини. Това, несъмнено, не значи, че имунизациите са безполезни – те не престават да оферират до 80 % отбрана против разновидността Делта, само че с течение на времето успеваемостта им против истинския вирус понижава (най-малко едно проучване, което към момента не е рецензирано от други учени, демонстрира, че 3 месеца след имунизацията се следи забележителен спад на успеваемостта им).

Какво тогава можем да създадем, когато резултатът от имунизацията отслабне? Можем да получим бустер доза. В момента държавните управления на Англия и Съединени американски щати обмислят тъкмо това.

Ако се окаже, че в реалност имаме потребност от бустер доза, то комбинативната ваксина на „ Модерна “ може да се трансформира в част от нашето всекидневие. Във Англия министърът на имунизациите Надим Захави към този момент предложи годишните бустерни дози против COVID-19 да бъдат поставяни едновременно с противогрипните ваксини, а една единична ваксина, съчетаваща и двете, би била в действителност потребна.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР