Още от 60-те години на ХХ век изкуствоведите знаят за

...
Още от 60-те години на ХХ век изкуствоведите знаят за
Коментари Харесай

Портрет на Рембранд крие друго изображение

Още от 60-те години на ХХ век изкуствоведите знаят за съществуването на прикрито изображение под пласта багра на картината на Рембранд „ Старец във военна униформа “. Но какво тъкмо е изобразено под портрета, оставаше мистерия.

Благодарение на ново проучване с потреблението на модерни технологии учените са съумели да прегледат в елементи още един портрет – портрет на младеж.

Картината „ Старец във военна униформа “, съгласно специалистите, е рисувана от Рембранд през 1630–1631 година В момента тя се съхранява в музея „ Пол Гети “ в Лос Анджелис.

Холандските експерти, взаимно с техни американски сътрудници, са показали най-детайлното до момента изображнее, прикрито под портрета на стареца. На картината е бил изобразен облечен в зелен плащ младеж в полуанфас (три четвърти по отношение на фокуса). Фигурата на младия мъж е видяна за първи път през 1968 година при проучване на картината с рентген. Анализът бил извършен в границите на огромна работа по систематизация на творбите на Рембранд.

В бъдеще учените приложили за проучване портрета способ за неутронна активационна авторадиография, която разрешила по-добре да се прегледа скритият портрет.

Но някои елементи към момента оставали невидими. По време на последното проучване експертите употребявали данните, получени от неутронната активационна авторадиография и макро рентгенофлуоресцентен разбор (MA-XRF). Новият мобилен скенер MA-XRF, създаден от Техническия университет Делфт, разрешил да се организира сканиране на платното в центъра Гети в Лос Анджелис в продължение на 30 часа.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР