Още няма официално потвърждение от самата рафинерия, доколкото съм запознат.

...
Още няма официално потвърждение от самата рафинерия, доколкото съм запознат.
Коментари Харесай

Бивш заместник-министър на икономиката: Няма да има продажба на Лукойл

" Още няма публично удостоверение от самата рафинерия, доколкото съм осведомен ". Това съобщи пред NOVA NEWS финансистът Евгений Кънев във връзка оповестеното през вчерашния ден от финансовия министър Асен Василев, че рафинерията се продава. Кънев дефинира сходен ход като логически, защото след приключването на дерогацията за преправка на съветски нефт понижават облагите, които могат да се вършат на вътрешния пазар от маржа сред сортовете Уралс и Брент.

" Предвид острия недостиг на средства в съветския бюджет сега доста по-логично е Путин да продаде и да вземе 10-15 пъти облагата като оценка на рафинерията ", сподели Кънев. Той добави, че продажбата на рафинерията на " Лукойл " ще има съществени стопански и политически последствия.

" Има огромна неопределеност, тъй като доста зависи какъв вид вложител ще пристигна и какви практики употребява той ", съобщи Кънев.

Според някогашния заместник-министър на стопанската система Никола Янков продажба няма да има. Той дефинира оповестеното от финансовия министър като " вест в жанр градски митове ".

" Това е несериозно. " Лукойл " е частна компания, а не държавна съветска компания и тя се търгува на няколко тържища. Нейните акционери като цяло не са съветското държавно управление. Не отхвърлям опцията страната Русия да има въздействие върху огромните корпорации на нейна територия, само че въпреки всичко би трябвало да създадем разлика сред двете неща ", съобщи Янков.

Той посочи още причини в отбрана на тезата си, че продажба няма да има – открои огромните вложения, които " Лукойл " са създали през всички години, както и това, че те могат да работят освен с съветски нефт, само че и всевъзможен различен.

" Не на последно място " Лукойл " не има единствено рафинерията в Бургас, а и огромна част от складовете на едро и голямо количество бензиностанции, които разрешават на компанията да изстиска целия марж до цената на дребно ", съобщи Янков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР