Още когато бяха отворени тези клубове, казах, че избраните за

...
Още когато бяха отворени тези клубове, казах, че избраните за
Коментари Харесай

Ковачевски за стрелбата в Охрид: Българските клубове в РСМ са провокация

Още когато бяха отворени тези клубове, споделих, че определените за тях имена могат да съставляват само провокация, сподели министър председателят на РСМ на конференция, отговаряйки на въпрос по отношение на случилото се тази нощ нахлуване на българския културен клуб " Цар Борис III " в Охрид.

„ Имената, които бяха дадени, будят отрицателни усеща измежду нашето общество, защото тези персони са свързани с най-тъмните интервали в европейската история. Идеята беше да се отворят културно-информационни клубове, които да сближават жителите на двете страни, а не клубове, които провокират отрицателни страсти у жителите “, сподели Ковачевски.

По думите му той към този момент е призовал жителите да се отнасят с достолепие и според европейските критерии като страна - претендент за членка на НАТО.

Премиерът напомни за новоприетия закон за гражданските сдружения и фондации, като уточни, че е изискал от министерството на правораздаването да се създаде изцяло нов закон за сдружения в страната, който да се съгласува с всички политически партии и да се базира на немското законодателство.

„ В момента се работи по подобен закон “, сподели министър председателят.

По отношение на реакциите на българската страна по отношение на случая, Димитър Ковачевски сподели: „ Нормално е, че българското Министерство на външните работи има свои реакции. Това, което мога да кажа, е че с министерството на културата на България сме в връзка, доста скоро ще имаме министерска среща и би трябвало да се откри другарство посредством публични инфомационни центрове, които към този момент казахме, че ще отворим в България. Така ще покажем, че това е район на съдействие и район с общо бъдеще в Европейски Съюз с положителни добросъседски връзки “.

По-рано през днешния ден българското Министерство на външните работи заяви, че македонският дипломат в София през днешния ден ще бъде извикан в Министерството на външните работи и ще му бъде връчен изострен демарш във връзка на въоръженото нахлуване против българския културен клуб " Цар Борис III " в Охрид. Министерството чака способените управляващи в Република Северна Македония в най-кратки периоди да подхващат дейности за откриване и заблуждение под отговорност на причинителите на закононарушението против Клуб „ Цар Борис III ”. Още нощес българските дипломати са уведомили в детайли управлението на Европейската комисия /ЕК/ за тежкия случай в Охрид.

Около 20:00 часа локално време нощес бе изпразнен един пълнител при стрелбата против българския клуб. Веднага след нападението българският консул в Битоля Димитър Иванов дойде на място. Само в помещението на клуба във вътрешността му бяха открити 8 патрона. Кореспондентът на БГНЕС прецизира, че има запис, на който се вижда ясно автомобилът, от който е стреляно и за органите на реда няма да бъде проблем, в случай че има същинско следствие, нападателите да бъдат открити.

Министерство на външните работи на РСМ изрази паника от случая и прикани " способените институции да подхващат нужните ограничения за разкриването на причинителите и да бъдат подхванати нужните ограничения за гарантирането на работата на този и на всички останали цивилен клубове в страната ". Според Министерство на външните работи на РСМ " всички жители на страната имали свободата да показват своите убеждения и да пазят правата си, които са обезпечени от Конституцията на една почтена страна-кандидат за участие в Европейски Съюз ".

В известието на македонското Министерство на външните работи на никое място не се показва, че става въпрос за въоръжено нахлуване против български клуб.

Това е следващото нахлуване по българския културен клуб „ Цар Борис III ” в Охрид. На 12 октомври тази година бе потрошен надписът, който се намира над входната врата в постройката. А единствено няколко дни след формалното разкриване на клуб „ Ванчо Михайлов “ в Битоля, входната врата беше опожарена, като нарушителят Ламбе Алабаковски бе пуснат на независимост.

Клуб „ Цар Борис III ” беше открит на 7 октомври измежду проведени викания от обидни думи против България, а против постройката бяха хвърляни камъни и яйца. Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославския байрак. Македонските политици, както от ръководещата коалиция, по този начин и от опозицията, не осъдиха митинга, а дефинираха откриването на клуба като „ провокация против македонската еднаквост “.

По бързата процедура, с цялостно единогласие, бе признат закон, който на процедура ще значи закриването на българските клубове в РСМ.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР