Още имаме надежди заводът на Фолксваген да бъде в България,

...
Още имаме надежди заводът на Фолксваген да бъде в България,
Коментари Харесай

Властта още таи надежда за Фолксваген

Още имаме очаквания заводът на " Фолксваген " да бъде в България, съобщи пред БНР Стамен Янев, изпълнителен шеф на Българската организация за вложенията. Повод за неговите думи стана следващото отсрочване на решението, което трябваше да вземат шефовете на автомобилния тръст за мястото на новата инвестиция. " Нашата упоритост в огромна степен е освен да предложим опция за " Фолксваген " да влага в България в своето обичайно произвеждане, само че и да надгради, и да посрещне провокациите на новите технологии и това, че в огромна степен " Фолксваген " има капиталов проект за развиване в областта на електрическите коли ", сподели Стамен Янев.

Дългосрочното отсрочване на решението на " Фолксваген " за инвестицията, която все по-упорито се свързва с Турция, надали е инцидентно, настояват специалисти. Според тях то може би значи запаси от страна на компанията поради съществуващия митнически съюз сред Европейски Съюз и Турция, който задължава страните да съблюдават разпоредбите, годни за страните членки на еврообщността. Така турските държавни подкрепи, с които страната се пробва да завоюва инвестицията, се оказва под въпрос и могат да породят наказания.

Според Юлиана Николова - шеф на " Портал Европа " и специалист - участник в договарянията за България по този тип съглашения, има и чисто прагматични аргументи, които изискват от управлението на компанията още размисъл и оглед на опциите в Източна Европа. Тя счита, че смяната в данъчната политика и общата политическа неустойчивост разколебават " Фолксваген " за Турция:

" Политическата неустойчивост и това, че Европейски Съюз прави крачка обратно в връзките си с Турция - по-скоро това е по-силният мотив, в сравнение с аргументът с непозволената държавна помощ, тъй като тя в един или различен смисъл може да бъде оправдана, може да се създадат крачки тя да бъде потвърдена, че е нужна и че не нарушава разпоредбите на вътрешния пазар. България не трябва да разчита на недостатъци, които предлага турската страна, а би трябвало да откри метод да предложи по-добри условия, които да са по-атрактивни за " Фолксваген ", в сравнение с Турция ", разяснява Николова. Това е пети път, при който надзорният съвет отсрочва решението, като натискът е почнал още напролет тази година. Междувременно покупко-продажбите сред шефовете на " Фолксваген " и президента Ердоган притеглят внимание на възходящ брой евродепутати в Брюксел и там абсурдът стартира да придобива сериозен мащаб. Многократното отсрочване на решение в интерес на Турция демонстрира ясно, че надзорният съвет не се усеща убеден в дълготрайните изгоди от партньорство с Ердоган, въпреки и краткосрочните плюсове да са ясни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР