Още една творба на емблематичен български художник се оказа повредена

...
Още една творба на емблематичен български художник се оказа повредена
Коментари Харесай

Творба на Георги Божилов-Слона в Пловдив също е повредена от графити

Още една творба на емблематичен български художник се оказа развалена от улични " художници " в Пловдив. От обществената група " Граждани против графити " сигнализираха и за вандалско отношение и покрито със спрей стенно пано на Георги Божилов-Слона.

Пловдив

Сграфитото е основано преди 50 години. То се намира в квартал " Мараша " в Пловдив и е ситуирано на гърба на гаражни постройки. Паното е едно от оставените на произвола на ориста художествени творби. Върху тях свободно се упражняват подрастващи квартални " актьори " - недоволни са пловдивчани. Очакват се реакция и съответни ограничения от община Пловдив. За да се опише и резервира културното завещание от средата на предишния век в града.
Иван Тотев – художник: " Пред очите ни изчезнаха много културни обстоятелства, които не са единствено на Пловдив, само че и на цяла България. "
Скандалния проблем със замазаното с багра пано на художника Енчо Пиронков, за което ви разказахме в Новините на Българска национална телевизия, е единствено начало на поредност начинания на групата за избавяне на емблематични творби в градската среда. Реставраторите които огледаха керамичното пано на Енчо Пиронков считат, че боята, с която е била замазана творбата, е по-малкият от проблемите. По-трудно ще е да се почистят графитите.

Очаква се паното да бъде преместено, откакто създателят даде позволение за това.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР