Още двама ръководители на движението и инспектор на гръцката железопътната

...
Още двама ръководители на движението и инспектор на гръцката железопътната
Коментари Харесай

След тежката влакова катастрофа в Гърция: Още двама се очаква да бъдат обвинени

Още двама ръководители на придвижването и контрольор на гръцката железопътната компания ще бъдат упрекнати за смъртоносната влакова злополука на 28 февруари в Гърция. В нея починаха 57 души, оповестява в. „ Катимерини “, представен от Българска телеграфна агенция.

Властите проверяват дали двамата ръководители на придвижването са си тръгнали преди края на промяната, оставяйки некомпетентен сътрудник да ръководи двата влака, движещи се един против различен по една и съща линия. И двамата са били чиновници на гарата в Лариса, значима железопътна точка в Централна Гърция, на юг от мястото на челния конфликт.

Ще се поучим от грешките си, съобщи министър председателят Кириакос Мицотакис

Единият ще бъде изправен пред съда през днешния ден. Той твърди, че не си е тръгнал от промяна по-рано . Той твърди, че работният му ден е завършил в 22 часа на 28 февруари, само че той си е тръгнал в 22:15 часа.

Вторият, и по-опитен от двамата, ще застане пред следовател и прокурор на следващия ден. Той е признал, че си е тръгнал от промяна преди приключването ѝ в 23 часа. По думите му, даже да е бил на промяна , не е можел да предотврати нещастието, защото пътническият трен е спрял на гарата в Лариса в 23:02 ч. Сблъсъкът с товарния трен се е случил в 23:11 ч.

Отменени са полети, няма да се движат влаковете и февруари

Инспекторът на гръцките железници също ще се изправи пред управляващите на следващия ден. Според източници на гръцкия вестник, той ще показа показания в 80 страници в своя отбрана. Той твърди, че е предложил да има най-малко по двама началници на гарата в Лариса до 23 часа.

Началникът на гарата, който е взел съдбовното решение да разположи двата влака върху една и съща линия е 59-годишен мъж, който е имал още няколко дни преди да завърши 5-месечното си образование, почнало през август 2022 година Преди това той е бил чиновник за обработка на товарите в Лариса.

В bTV Новините преди дни ви срещнахме със фамилията на Денис

На него са му повдигнати няколко обвинявания за непредумишлено ликвидиране и нанасяне на телесни повреди, както и компрометиране на сигурността на превоза - закононарушения, които евентуално носят доживотна присъда.

Следователят и прокурорът ще преценяват дали да издигнат същите обвинявания и на другите двама началници гара, откакто те дадат показания. Същото важи и за инспектора, само че упованията на този стадий са той да бъде притеглен като очевидец по делото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР