Осемнадесетото преброяване на населението и жилищния фонд е най-мащабното статистическо

...
Осемнадесетото преброяване на населението и жилищния фонд е най-мащабното статистическо
Коментари Харесай

НСИ организира най-мащабното статистическо изследване у нас

Осемнадесетото броене на популацията и жилищния фонд е най-мащабното статистическо проучване, записано в Националната статистическа стратегия за 2021 година. Преброяването у нас се организира в една година с страните членки на Европейския съюз. Основната му цел е да обезпечи надеждна и изчерпателна информация за броя и характерностите на популацията и жилищния фонд на страната към 2021 година. Изследването се приготвя от няколко години, а Националният статистически институт е подхванал всички нужни ограничения за безвредното му протичане макар невижданата обстановка с COVID-19 . Подготвена е онлайн платформа с електронна карта, която да разреши на жителите да се преброят онлайн.

Националната статистическа стратегия за 2021 година включва общо 316 проучвания – както регулярни, провеждани от Национален статистически институт и органите на статистиката, по този начин и нови действия, свързани с националните и европейските цели. Програмата се пробва да отговори на засиления публичен интерес към Коронавируса и към социално-икономическите резултати от изключителното състояние и последвалата епидемиологична конюнктура в страната.

Близо 62% от новите проучвания да вземем за пример са върху претовареност, пазар на труда, субсидирани работни места. През 2021 година Националната статистика ще взе участие в планове на Европейската комисия като програмата за европейски съпоставения 2021 година, наблюдаване на работната мощ, статистика на приходите и изискванията на живот.

Всички тези действия не престават напъните на Национален статистически институт да дава навременна и качествена информация, която да подкрепи ръководството на рецесията с COVID-19. През 2020 година Национален статистически институт сътвори на своя уебсайт специфична секция, в която бяха оповестени статистически данни, свързани с икономическите и обществените последствия от разпространяването на вируса.

Направени бяха промени в организация та на някои проучвания и бяха съкратени периодите за даване на статистическата информация на потребителите. Засили се развиването и потреблението на редица осведомителни системи, позволяващи онлайн подаване на данни от отчетните единици и редуциране на периодите за произвеждане и разпространяване на статистическата информация. За първи път започва седмично произвеждане и разпространяване на данни за общата смъртност в страната. Започнаха две изключителни статистически проучвания: „ Дейност и положение на нефинансовите предприятия в изискванията на изключително състояние и последвалата епидемиологична конюнктура “ и „ Дейност и положение на местата за настаняване в изискванията на изключителното състояние и епидемиологична конюнктура “.

Институционалният отговор на рецесията от страна на Национален статистически институт е разказан в доклада за осъществяването на Националната статистическа стратегия и за активността на института през 2020 година, който също беше признат на днешното съвещание на Министерския съвет.

Акценти в доклада са още подготовката за Преброяване на популацията и жилищния фонд в Република България; внедряването на Интегрирана система за ръководство на качеството и сигурността на информацията в Национален статистически институт според стандартите ISO 9001 и ISO 27001; присъединяване на България в качеството си на асоцииран член на Комитета по статистика и политики в региона на статистиката на Организацията за икономическо сътрудничество и раз в съвещание на Бюрото на Статистическия комитет; подготовката на България за трети кръг от Партньорски инспекции в границите на Европейската статистическа система; отбелязване на 140-ата годишнина от основаването на статистическата институция в България.

В доклада се показва, че през годината са реализирани основни резултати, свързани с повишение на качеството на статистическата информация и рационализиране на нейното разпространяване, както и понижаване на натовареността на респондентите посредством въвеждане на електронни въпросници и създаване на уеббазирани приложения за статистически проучвания в разнообразни статистически области.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР