Осемгодишният второкласник Боян Ганев от столично СОУ изпрати Отворено писмо

...
Осемгодишният второкласник Боян Ганев от столично СОУ изпрати Отворено писмо
Коментари Харесай

Второкласник иска в ученическия бележник да има графа и за похвали

Осемгодишният второкласник Боян Ганев от столично СОУ изпрати Отворено писмо до министъра на образованието и науката с оферти за промени в ученическия бележник и учебните правилници, които да подтикват положителното държание и да понижат експанзията в учебно заведение.

 Защо в ученическия бележник няма рубрика за похвали, а единствено за забележки, пита дребният възпитаник още при започване на писмото. Според учебните правилници забележката е тип наказване, и по този начин, бележникът, наред с оценките за триумф, служи за отбелязване само на неприятните действия, а положителните се пренебрегват, защото за тях не е планувано място, показва Боян. Според момчето по този метод през образователната година се записват единствено неприятните действия на учениците, което непрекъснато им се припомня, а нерегистрирането на положителните води до бързата им давност. Ето какво гласи цялостният текст на писмото:

Уважаема, Госпожо Министър,

Аз се споделям Боян Ганев и съм възпитаник във Втори клас. Пиша Ви това писмо, с цел да Ви задам следния въпрос:

 Защо в ученическия бележник няма рубрика за похвали? В него има място единствено за оценки, отсъствия и забележки. Вече научих, че забележката е тип наказване. Така написа в учебния устав. А в случай че някой направи нещо положително и заслужава хвалба, това не е толкоз значимо, с цел да бъде записано в бележника! Значи, значимо е вечно да се запомни единствено неприятното държание! Аз към този момент имам няколко забележки в моя бележник, само че се е случвало да върша и положителни действия, единствено че, в този момент си припомням единствено три. Но, съучениците и учителите ми надали ги помнят! А, неприятните си стоят в бележника и няма по какъв начин да бъдат забравени. Това не е почтено!

 Аз мисля, че ще е доста по-справедливо в случай че и положителните и неприятните действия имат еднообразно място за записване в бележника. Нали в учебно заведение ни учат, че всеки човек има и положителни, и неприятни качества? Обаче, сегашният бележник не демонстрира положителните качества и действия. Защо? Може ли това да бъде променено? Даже си мисля, че ще е още по-хубаво в случай че се случи следното: В учебните правилници също както в този момент са избрани и степенувани наказванията за неприятно държание, да се дефинира и метод за отбелязване и запомняне на положителните действия в течение на самата образователна година. Сега, само в края на образователната година дават грамоти за отлични достижения единствено в ученето.

 Много се надявам и това предложение да Ви хареса и да го одобрите. Ако това се случи, мисля, че по този начин ще се понижи и експанзията в учебните заведения въобще. На нас, учениците, към този момент няма да ни звучи ужасно " Дай си бележника! " и ходенето на учебно заведение като цяла ще стане доста прелестно! Надявам се, че отворената форма на моето писмо ще притегли вниманието на цялото общество, и доста хора и организации ще одобрят моите хрумвания.

Много благодаря!

С почитание,

Боян Ганев

Инфо: www.manager.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР