Осемдесетте произведения на изкуството от колекцията на кинолегендата Ален Делон

...
Осемдесетте произведения на изкуството от колекцията на кинолегендата Ален Делон
Коментари Харесай

В Париж продадоха артколекцията на Ален Делон за 8 млн. евро

Осемдесетте творби на изкуството от сбирката на кинолегендата Ален Делон бяха продадени на търг в Париж за над 8 милиона евро, съобщи Нова ТВ с позоваване на Франс прес.

Организаторите от тръжна къща " Бонамс-Корнет дьо Сен Сир " оповестиха, че сумата е съвсем двойно по-висока от предварителната оценка, която беше сред 4 милиона и 5 милиона евро.

Преди търга творбите на изкуството бяха показани в Ню Йорк, Женева, Брюксел и Хонконг.

Пред две претъпкани зали, събрали интернационалните купувачи, колекционери и фенове на артиста, всички лотове станаха предмет на яростна конкуренция.

Най-емблематичната творба, препоръчана на търга - картината " Заливът на Сент-Адрес " на френския художник Раул Дюфи, беше продадена за 1 016 400 евро, при предварителна оценка сред 600 000 и 800 000.

Произведение на Йожен Дьолакроа, което не се е появявало на пазара повече от 40 години, смени притежателя си против сумата от 775 100 - двойна по-висока от предварителната му оценка.

" Не е изненадващо, че тези произведения провокираха толкоз буйно наддаване. Изключителен колекционер с инстинктивно око, артистът беше един от най-големите купувачи на рисунки от 60-те и 70-те години, когато те не бяха на мода. " - означи аукционерът Арно Корнет дьо Сен Сир.

По този метод Ален Делон съумява да събере впечатляваща сбирка.

На търга бяха продадени също произведения на Доменико Бекафуми (1486-1551) и на огромния занаятчия от края на 19-и век Жан-Франсоа Миле.

" Купих първата си рисунка през 1964 година в Лондон. През годините се снабдих с произведения, които ме трогнаха, говореха ми и от време на време даже ме утешаваха. Те бяха част от живота ми. " - споделя 87-годишният Ален Делон, който не участва на продажбата.

През 2007 година артистът се раздели с творби на актуалното изкуство, казвайки пред в. " Монд ", че " ненавижда посмъртните продажби ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР